DELA

Inspirerar unga till skrivande

– Sanning är ett svårfångat begrepp men ärlighet måste en berättare ha. Man måste tro på sin egen historia. Det säger författaren Leo löthman som just nu inspirerar niorna till skivande runt om på Åland.
Nyan var med på en del av den inspirationssamling som Leo Löthman höll med niorna i Strandnäs högstadium i Mariehamn.
Först berättade han litet om författarens och berättarens verktyg, de språkliga färdigheter som den som börjar skriva och berätta på allvar behöver skaffa sig. Han förliknade de språkliga verktygen vid den verktygsback som varje kunnig snickare sätter en ära i att hålla sig med.
Löthman refererade bland annat till Stephen King, en berättare som kräver perfektion i språket. Just King har gjort jämförelsen med sin farbrors verktygsback, med perfekta slipade arbetsverktyg. En annan som förfinat de språkliga verktygen är nobelpristagaren I.B. Singer, som skrivit: ”Ha någonting att säga, säg det och säg ingenting annat.”


Något att berätta
Sedan gav Leo Löthman ett exempel på hur man får någonting att att berätta om. Han redogjorde för den resa ut i Europa som han själv och kompisen Ben Johans företog sedan de slutat i lyceet. Det var sent sextiotal – en helt annan tid, enligt Löthman.
Som ”arbetande luffare” tog sig de två kumpanerna ut i världen. Via Stockholm, Färöarna och Skottland kom de till London, till sextiotalets ”Swinging London”, där de fick uppleva både det ena och det andra. Långt efter själva händelserna skulle det sedan visa sig att båda hade sina högst egna uppfattningar om vem av dem som egentligen övernattade bakom en soffa på British Museum.


Ärlighet viktigast
Sanningen är ett svårfångat begrepp, konstaterade Löthman. Men en berättare måste vara ärlig mot sin egen historia. Och nu var det han som berättade.
Snabbt gick den första lektionen och det rådde ingen tvekan om att berättaren här lyckades fånga sin publik. I den senare delen av inspirationssamlingen – där Nyan inte var med – skulle eleverna få dra lappar med historier ur en hatt, historier som Löthman sedan skulle berätta.


Alla får besök
Samlingen med niorna i Strandnäs var den tredje i raden efter besök i Godby och Kyrkby högstadieskolor i torsdags. Den här veckan fortsätter man till skärgårdshögstadierna innan man avslutar med niorna i Övernäs i Mariehamn.
– Det är första gången som vi har möjlighet att besöka alla nior, säger Lina Antman som är projektledare för tävlingen som genomförs i Nordens instituts regi.
Hon förväntar sig att man skall få minst lika många bidrag som under de föregående åren.
– Det är frivilligt att delta men vi har tidigare fått in ett hundratal berättelser. Det betyder att nästan en tredjedel av de totalt omkring åländska 350 niorna deltar.


Fritt skivande
Skrivtävlingen anknyter till Mariehamns litteraturdagar genom att ha samma tema, i år ”Skugga”, men det är på alla vis en mycket fri tävling.
– Glöm allt vad uppsats heter, säger Lina Antman till eleverna i Strandnäs och understryker att såväl form som längd, innehåll och rubrik är fri och att man inte behöver bekymra sig för stavfel och grammatikfel.
– Det viktiga är att våga beröra och att hitta ett eget sätt att skriva.
De som deltar har chansen att tävla om priser på 300, 200 och 100 euro och att komma med i den antologi som ges ut till Mariehamns litteraturdagar och Ungdomens litteraturdagar i slutet av mars.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: MARIA PALME