DELA

Inklinometern Lasses nya favoritpryl

Tändsticksaskar, kaptenshattar, livbojar, rattar och pelare från gamla maskinfartyg. På Lasse Erikssons sjöfartsmuseum i Vårdö Grundsunda får det mesta plats.
En inklinometer från s/s Viking är en ny favorit i samlingen.
I över 30 år har Lasse Eriksson samlat på gamla fartygsföremål. Det började med böcker och utökades sedan till allt möjligt.
I dag trängs över tusen föremål i en fartygsinredd ladugård hemma hos Lasse i Vårdö Grundsunda och de blir fler hela tiden. Ladan har varit ett museum i ungefär 10 år och är öppet på onsdagar sommartid (ännu i augusti), men det går bra att komma dit även andra tider på året enligt överenskommelse.
– Samlandet började som en hobby, men nu när jag är pensionär är det både en heltidssysselsättning och hobby. Varje dag hittar jag något härinne att pyssla med, berättar han.
Lasse har alltid varit intresserad av sjöfartshistoria.
– Både jag och min far var sjömän. Det var han som väckte mitt intresse för sjöfarten och fick mig att börja samla på böcker. Jag var det enda barnet i byn när jag växte upp och det var ensamt så då började jag läsa. Sedan utbildade jag mig till maskinmästare.
När Nyan besökte Lasses museum förra gången ombads han visa sitt favoritföremål i samlingen. Han valde då en askkopp från fartyget m/s Eckerö som byggdes 1953.
Han berättar att askkoppen fortfarande är en favorit, men han visar också en slags mätare som hänger på väggen vid ingången.
– Det här är en inklinometer, berättar han.
– Den visar slagsidan, alltså hur mycket båten lutar. Den fanns ombord på s/s Viking från 1959.
Stort bildreportage i papperstidningen!

Fredrika Fellman