DELA

Inget åländskt pris i unga Vera

Två svenska filmer och en finlandssvensk tog de tre topplaceringarna i Veras ungdomstävling som avgjordes i lördags. Sammanlagt fjorton filmer, vara fem åländska tävlade.
Harald Antskog (bilden), som var ordförande i juryn, säger till Nyan att förutsättningarna i tävlingen är mycket olika när filmstuderande och högstadieelever tävlar i samma klass.
”Kärleksbarn”, i regi av Daniel Wirtberg, knep första platsen. Juryn betecknar i sitt utlåtande filmen som ”en absurd historia om livsval och om att se sina medmänniskors verkliga behov”.
Tvåa kom Elisabeth Ericsons endast två minuter långa animerade ”Utsikt”, och på tredje plats placerade sig ”Min Moffa” en stillbildsdokumentär av Elin Grönholm från yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. För den filmen belönade juryn också Lotta Westermark med årets ljuddesignpris.
Ingen av de belönade fanns på plats. Filmpriserna var på 500, 250 och 150 euro, samt 100 euro för ljuddesignen.


Många goda idéer
När det gäller de åländska bidragen – som alltså i år var glädjande många – konstaterar Harald Antskog att det fanns många bra idéer i dem.
– De kunde ha blivit riktigt bra med lite förädling. Man borde till exempel inte försöka få med för många lika teman i samma film, säger Antskog som ansvarar för dokumentärfilmslinjen vid folkhögskolan Axxell i Helsingfors.
Temaval och koncentration var också en central sak i den filmverkstad som Antskog ledde med sex åländska ungdomar under festivalen. De två filmer som gjordes i filmverkstaden fick publiken på prisutdelningen också se.
Det ena var en film där Petra Ådjers berättar om arbetet med en häst som drabbats av fång och i den andra intervjuas Viveca Holmberg om sitt arbete vid korvkiosken Rökka.


Två klasser?
När det gäller tävlingen hade juryn, som utöver Antskog bestod av Tanja Reuter, Clara Nyberg och Natascha Lindberg, tydligen inga problem att utse de bästa. Men för framtiden menar Antskog att man kunde överväga att dela in ungdomstävlingen i två klasser, en för filmstuderande och en för amatörer. Möjligen kunde man också uppnå samma sak genom att införa två åldersklasser.
Ben Johans i filmklubben Chaplin säger till Nyan att man nog diskuterat frågan också tidigare men att man ofta haft så få bidrag att det skulle ha varit svårt med en uppdelning. Börjar antalet bidrag till tävlingen hålla sig på en sådan nivå som i år kan frågan dock aktualiseras igen.

TEXT OCH FOTO: