DELA

Ingen vill sommarbo i skrivarhem

Inte en enda författare eller kulturarbetare har i år sökt Ålands kulturstiftelses vistelsestipendium i Anni Blomqvists skrivarhem Strömmen på Simskäla.
– Vi måste diskutera hur vi ordnar det så besökare kan tas emot nästa sommar, säger stiftelsens preses Lars Ingmar Johansson.
Kulturstiftelsen har annonserat i de åländska tidningar samt Hufvudstadsbladet och Meddelanden från Åbo Akademi, men inte fått en enda intresseanmälan.
Den som sommarbor i Strömmen ska vara beredd att vara ciceron för förbeställda besökargrupper, men annars är det inga särskilda villkor förknippade med stipendiet. Man behöver till exempel inte arbeta under vistelsen utan kan vara där som ren rekreation.
– Vi måste diskutera i styrelsen hur vi ska göra nu. Enligt Anni Blomqvists testamente ska vi upprätthålla huset som museum också förutom författarbostad. Kanske vi kan etablera någon form av samarbete med Vårdö kommun för att klara att ta emot besökare.
Ålands kulturstiftelse tar ännu gärna emot intresseanmälningar från kulturarbetare som vill tillbringa delar av eller hela nästa sommar i Strömma.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist