DELA

Ingen press när konst sätts på print

Gelli print är grafik utan press. Det kommer från USA och systrarna Katarina Ögård och Hannele Ögård-Forsman har fattat tycke för tekniken. Geléplattan kan man tillverka själv, sen behövs det färg, schabloner och lite fantasi.
– Det är monotypi, alltså alla tryck blir olika. Man vet inte riktigt hur slutresultatet kommer att se ut förrän det är färdigt, säger Katarina Ögård som har tryckt med gelli print sedan sommaren.

Hennes syster Hannele Ögård-Forsman har hållit på drygt ett år, just nu har de en gemensam utställning av gelli print i Kotka där Katarina Ögård bor.

Gelli print är ett sätt att trycka grafik på utan press. Man behöver en geléplatta, därav namnet, färg och färgrulle och schabloner och papper att trycka på. Gelli print är ganska nytt, kommer från USA. Östergård upptäckte det i en hobbytidning.

– Jag köpte genast hem en geléplatta från USA.

För att lära sig tekniken tittade hon mycket på Youtube och började sedan pröva själv.

Syster Hannele hann inte köpa en egen platta från USA innan postavgifterna blev för dyra så hon gjorde en egen istället.

– Den fungerar lika bra. Förutom att den börjar smula efter en stund, men då är det bara att smälta ner den och använda den på nytt, säger hon.

Läs mer om gelli print i pappertidningen eller e-Nyan!