DELA
Foto: Urs Bühler, tenor i il Divo.

Urs och Il Divo ser fram mot Åland

– Ni får en timme av Il Divos största hits.

Det lovar Il Divo-medlemmen Urs Bühler när Nyan får en pratstund med honom inför lördagens konsert på Andersudde.

Han befinner sig i södra Frankrike och är lite less på regnet där. Det första han vill veta är hur vädret på Åland är just nu. Det är svårt att ljuga när ösregnet smattrar mot redaktionstaket. Svaret blir att det har lovats solsken till lördagen, lagom till Il Divos konsert på Andersudde.

Han tror att han varit på Åland tidigare. Men det visar sig att han tänker på Öland. Il Divo sjöng på kronprinsessan Victorias födelsedagsfest för tio år sedan.

Hur kommer det sig att ni uppträder på Åland?

– Vi blev inbjudna av Östersjöfonden. Det är en stor ära att få vara med och rädda havet som påverkar 90 miljoner människors liv, säger Bühler som verkar veta påfallande mycket om miljöprojektet.

Hur känns det inför konserten?

– Vi är upprymda. Det här året är ett ”down year” med väldigt få konserter eftersom vi spelat in en ny skiva. Ålandskonserten är en av 3-4 shower vi gör i år. Vi är utvilade och det känns roligt.

Vad kan publiken förvänta sig?

– Det blir tyvärr ingen specialföreställning på finska, säger Bühler och skrattar.

Ska ni sjunga något från er senaste Broadway-turné?

– Det tror jag inte, förutom några Broadwaysånger som vi sjungit länge, typ Don’t Cry For Me Argentina. Det här blir inte en Broadway-nischad show.

Har du tröttnat på genren efter förra årets turné?

– Jag var otroligt trött på Broadway efter turnén. Vi var borta hemifrån i fyra månader och sjöng bara Broadwaysånger. Men nu är jag ivrig på att sjunga igen.

Vad är det värsta som kan hända på scenen?

– Jag tackar Gud för att jag aldrig tappat rösten mitt i en show, det är nog det värsta som kunde hända. Som klassiska sångare har vi en god sångteknik så vi har aldrig behövt ställa in konserter på grund av att rösten svikit. Det är mycket svårare för rocksångare.

Läs mer i fredagens Nya Åland!