DELA

Vengaboys rockade Mariehamn

Det är få som inte dansat sig svettiga på dansgolvet till Vengaboys 90-tals hitar. I onsdags intog eurodance-bandet Rockoff-scenen med inte mindre än tre originalmedlemmar intakta i rosa glitter, tajta outfits och cowboy-hattar.

Men hur mycket kan du egentligen om Ibiza-partajarna? Nyan har Venga-faktan för kvällen.
Vengaboys grundades 1996 av de holländska dj kompisarna Dj Danski och Delmundo som rekryterade frontfigurerna, dansarna och sångarna Kim, Robin, Roy och Denise. De fyra turnerade sedan världen över med hittar som ”We like to party” och dansgolvs-dängan ”Boom Boom Boom Boom”, medan dj:arna stannade hemma och producerade flera låtar.

Gruppen har haft en stadig cirkulation av nya och gamla medlemmar och består nu av Denise, Kim, Robin och Donny..

De hade en paus mellan 2001 och 2006 och gjorde en rejäl comeback 2010 med singeln ”Rocket to Uranus”.

De har gett ut fyra album, senaste, Xmas party album, kom ut 2014.

Venga på spanska betyder ”kom”, så Vengaboys betyder något i stil med ”Kom, pojkar”. Och precis som sig bör på spanska, uttalas v:et som ett mjukt b, så du har antagligen uttalat bandfenomenet fel i två årtionden. Var inte ledsen, det har vi också gjort. Hädanefter: Bengaboys.

Eurodance-bandet turnerar mycket i Indien, mellanöstern och Europa och är flitigt anlitade för Pride-festivaler.

Det här skulle Vengaboys säga till sina tonåriga jag enligt en intervju i Vogue India: ”Fortsätt göra vad du gör. Det gjorde oss till dem vi är i dag och det är vi glada för.”