DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>VILL TILLBAKA Boryana Ivanova hoppas att kunna åka tillbaka till flyktinglägret i Västsahara.

I Västsahara med teaterprojekt

I höstas deltog Boryana Ivanova i Artifariti en konstfestival på det västsahariska flyktingläger Bourjour som ligger i Algeriet.

Människorna där lever i fattiga förhållanden och festivalen är ett sätt att hjälpa dem genom att engagera dem inom konsten.

– Jag hoppas att jag kan åka tillbaka, säger Boryana.
Festivalen höll på i tio dagar och under den tiden kom konstnärer från hela världen till flyktinglägret och höll olika workshops och projekt med människorna där.

Ivanova var Finlands och Ålands representant på Artifariti. I kväll kl 19 i ABF Ålands lokaler på Ålandsvägen 40 ska hon presentera projektet för bland annat Ålands kulturdelegation som hon fått stipendium av.

Artifariti ordnades i november och detta var den nionde festivalen. Festivalen handlar om mänskliga rättigheter och om internationella möten med konstnärer. De vill hjälpa till att aktivera människorna som bor i lägren.

Ivanova höll en teater och dansuppvisning med barn som var i 7–12-årsåldern.

– Jag har haft samma uppvisning på Åland med åländska barn, det heter ”Var hör vi hemma”. Det var intressant att se skillnaderna.

En del av projektet går ut på att barnen ska rita sina hem på ett vitt lakan.

– På Åland ritade barnen tydliga hus och gator, på flyktinglägret ritade de tälten de bor i men det fanns inte samma struktur som fanns på den åländska teckningen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!