DELA

I maj fylls Åland med skolmusik

I maj nästa år står Åland värd för Skolmusik 2010. Omkring 3.500 barn och ungdomar från hela Svenskfinland, inklusive Åland, väntas delta i evenemanget som är det sjunde i ordningen. Tretton år har gått sedan Skolmusik senast hölls på Åland. (På bilden från vänster: Annika Pensar, Krister Norrgrann, Sara Kemetter, Birgitta Bergman-Jansson, Gunilla G Nordlund och Fredrik Erlandssson.)
Skolmusik har jämförts med Stafettkarnevalen men arrangörerna understryker att det här inte handlar om något tävlande. Alla som vill sjunga och är välkomna med.
När skolmusik invaderar Mariehamn den 6-7 maj kommer det att märkas. Under dagarna bjuder man på konserter i skolor, på gator och torg och däremellan är deltagarna engagerade i olika workshops i sång, instumentalmusik och dans.
Eckeröhallen, Baltichallen och Alandica blir arenor för de storkonserter som ingår.


Samarbete
Det är De ungas musikförbund i Svenskfinland, Dunk, som arrangerar festivalen i samarbete med Ålands sång- och musikförbund. Deltagarna kommer i huvudsak från grundskolans årskuser 4-9 och i gymnasierna.
Vid den presskonferens som de lokala arrangörerna höll i går berättade Krister Norrgrann, som tillsammans med Sara Kemetter och Annika Pensar, ingår i festivalens riksomfattande ledningsgrupp att sång och musikförbundet redan i fjol startade en ungdomsavdelning. Den sysslar bland annat med med lärarfortbildning på skolmusikområdet och har i sommar anställt två projektledare, Birgitta Bergman-Jansson och Gunilla G Nordlund, som nu är fullt sysselsatta med förberedelserna för Skolmusik 2010.


Vill vara med
Man har också bildat en lokal arbetsgrupp där Patricia Bergroth, Steven Björkholm, Björn Blomqvist, Gunilla Boman, Isa Blomqvist-Fagerholm, Fredrik Erlandsson, Inga-Lill Rögård, Maj-Gun Sjöberg, Karsten Steiner, Pia Lassila och Margaretha Österman ingår.
– Ingen som vi kontaktat har avböjt, säger Norrgrann som ett exempel på intresset.
Annika Pensar, Sara Kemetter och Fredrik Erlandsson hör till dem som arbetat med repertoaren och den kommer bland annat att innehålla en del nyskriven och nyarrangerad musik, också med åländska förtecken.


Fantasy och sagor
Sara Kemetter berättar att temat denna gång bli fantasy och sagor, ett tema som man valt för att anknyta till det aktiva läsande och skrivande som de åländska eleverna ägnar sig åt.
– Det vill vi förena med musiken, säger hon.
På frågan om vad det är som gör Skolmusik till ett så uppskattat evenemang bland deltagarna svarar Kemetter:
– Glädjen i att få uppleva den gemensamma musikkänslan.
– Man peppar upp varandra och får en kick, fyller Annika Pensar i.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax