DELA

I kväll kör årets Vera i gång

I kväll är det dags. Årets upplaga av kort- och dokumentärfilmsfestivalen Vera kör i gång. Stympad i längd och utan biograf men ändå med ett intressant utbud i Ålands lyceums hörsal.
Nästa festival skall dock hållas på Bio Savoy, det är aktivisterna i festivalarbetsgruppen övertygade om. (På bilden Per-Ove Högnäs, Ben Johans och Pia Rothberg-Olofsson med festivalens banderoll.)
Pia Rothberg-Olofsson, ordförande i filmklubben Chaplin, är optimistisk inför årets Vera trots att hon medger att man in i det sista hoppades att biograffrågan skulle få en lösning som hade gjort det möjligt att hålla festivalen på Bio Savoy.
– Vi ser dock ett ljus i tunneln för framtiden även om vi hade hoppats på att det skulle ha gått snabbare, säger hon.
Det hon syftar på är att det finns de som är intresserade av att ta över Savoyfastigheten och att dessa också verkar ha förståelse för att det behövs en fortsatt bioverksamhet i Mariehamn.


Optimist
Att också årets festival kommer att nå sin publik tror Rothberg-Olofsson dock. Hon konstaterar att förköpet gått ganska bra och att man sålt en hel del festivalpass på förhand. Från i dag kan man bara köpa biljetter i Ålands lyceum. Visningarna sker i lyceets hörsal som har 130 fasta sittplatser, vilket ju är betydligt färre än bio Savoys 400.
I lyceets utrymmen ordnas också med servering. Det finns möjligheter att köpa smörgåsar, kaffe och juice. Någon alkoholservering fick man dock inte tillstånd till i skolans utrymmen.
Enligt Rothberg-Olofsson har man från arrangörernas sida varit försiktiga med att bjuda in regissörer till årets festival med tanke på de speciella förhållandena och på att festivalen nu är en dag kortare än vanligt.
– Att festivalen väcker intresse framgår ändå av att det trots det kommer en hel del festivalgäster från både Sverige och riket, säger hon.


Seminarium
Glad är Pia Rothberg-Olofsson också över det seminarium som man arrangerar på fredag kl. 15 tillsammans med Medis och där dokumentärfilmaren Nahid Persson medverkar och visar sin film ”Fyra fruar och en man” som handlar om konsten att dokumentera kvinnors liv i Iran.
– För några år sedan visades Nahid Perssons ”Prostitution bakom slöjan” på Vera men hon har själv inte tidigare varit med på festivalen, säger Rothberg-Olofsson.


Start i kväll
Premiärkvällen bjuder på tre filmer. Först ut, med start kl 19, är en tysk kortfilm ”What Would the Drop Know About That” där städare med utländsk bakgrund uppför ett slags balett i det ståtliga nya riksdagshuset i Berlin.
Den följs av filmen ”War Made Easy” som handlar om Pentagons strategier för att påverka folkopinionen och få understöd för USA:s krigföring”. Premiärkvällen avslutas med ”She´s a Boy I Knew”, en kanadensisk film om filmskaparen Gwen Haworth som tidigt såg sig själv mera som kvinna än som man.
Festivalens officiella invigning sker på fredag kl 18.30 då kulturminister Britt Lundberg medverkar. I festivalprogrammet, som pågår till lördag kväll, märks två urpremiärer med åländska krafter involverade: Johan Karrentos ”Loi Loi”, som handlar om lodjuret på Kumlinge, visas på fredag kl 18.45 och skotska ”Deadly Cargo”, där åländska Anna-Linnea Rundberg står för idé och research, får urpremiär på lördag kl 21.10. Filmen handlar om hemliga transporter av kärnvapen på brittiska vägar.
Sex åländska bidrag finns också med i lördagens ungdomsfilmstävling som man kan följa med mellan kl 11 och 14.
Hela programmet fanns annonserat i tisdagens tidning.


Hot Club-final
Lördagen och hela festivalen avslutas med en fest på Indigo där årets Vera-statyett delas ut till bästa film och där Vera What Club, med musiker från riket och Sverige som gitarristen Richard Palmer samlat omkring sig, står för underhållningen i bästa Hot Club de France-stil.

jan.kronholm@nyan.ax