DELA

I kväll är det folkfest

Ni som följt med i kvällspressen och schlagerexperternas bloggar har under fem veckor inte fått läsa så mycket annat än gnäll. Melodifestivalens produktion är urkass, ”huvuden kommer att rulla på SVT”, programledarna har mobbats och låtarna beskrivs som ”sämst någonsin”.

Det har varit ord och inga visor. Jag har också blivit bortskämd och förblindad av SVT:s oerhört proffsiga produktion år efter år. I år rullade det liksom bara på. Det saknades nerv. Så visst, det ligger en hel del sanning i kritiken.

Humorinslagen har varit lika roliga som en hög med dammtussar under sängen. David Lindgren och Fab Freddi i all ära, men nästa år vill jag se programledare som är varma i kläderna och som har humor i blodet.

Min dröm-duo att leda festivalen skulle vara Robert Gustafsson och Christine Meltzer. Eller varför inte Krista Siegfrids? Vilken fest det skulle bli.

Trots alla missar är ändå Mellon en folkfest. Än så länge. Det finns dock anledning för SVT att ta sig en funderare. Kanske skulle tre program plus andra chansen och final vara tillräckligt. Jag orkade faktiskt inte titta på andra chansen i år. Det fick bli finska UMK då.

Jag har tittat på andra länders delfinaler, Malta, Rumänien, England, Schweiz, Frankrike. Jag lovar er. Ingen skulle orka titta till slut på sådan dynga i Sverige. Så var lugna i båten, det är inte så farligt. Endast Finland har kommit upp i Sverige-nivå. Ja, Finland var faktiskt bättre.

Det skriver Nyans schlagerexpert David Lindström inför lördagskvällens final i svenska Melodifestivalen.

I fredagens Nya Åland kan ni läsa hela hans krönika och betyg på alla finaldeltagare!