DELA

I dag tar författarna plats på scenen

I dag slår Mariehamns litteraturdagar upp portarna för adertonde gången. projektledare Isabella Sarling har en känsla av att evenemanget blir ovanligt välbesökt.
– Fler än tidigare har hört av sig också utifrån i år. Både från Sverige och fastlandet, säger hon. (På bilden scenbyggarna Fred Södergran och Julius Jansson.)
Genom förfrågningar och biljettbokningar till den litterära supén och till fredagskvällens program får arrangörerna en uppfattning om vilka som kommer till litteraturdagarna.
– I år har vi haft flera förfrågningar än vanligt både från Sverige och från Åbo och Helsingfors, säger Isabella Sarling.


Dragande namn
Men så har man också ett intressant program att bjuda på. Själv tror Isabella Sarling att författare som Susanna Alakoski, Anna-Lena Laurén och Steve Sem-Sandberg kommer att locka många.
– Deckarparet Roslund & Hellström har jag också en känsla av att kommer att intressera, säger hon.


Bäst som en helhet
Men hennes bästa recept på hur man skall uppleva litteraturdagarna handlar inte om att plocka russinen ur kakan.
– Det bästa är nog att försöka uppleva Mariehamns litteraturdagar som en helhet, att boka in hela helgen från början till slut. Det är det faktiskt många som gör.


Invigning i dag
n I dag kl 16 invigs litteraturdagarna av författaren och professorn Ebba Witt-Brattström. Kl 19.30 följer sedan kvällsprogrammet ”Bland skuggvandrare och irrbloss”.
n Lördagen inleds kl 9.30 med den sedvanliga presentationen av nyutkommen åländsk litteratur och sedan följer hela raden av författarprogram till sen eftermiddag, allt i sedvanlig vimmelblandning med fri entré. Kl 19.30 är det dags för den litterära supén som i år har rubriken ”Skuggor och sken – en kväll med fladdrande ljus och mörka siluetter”.
n På söndag kl 11 återkommer den litterära gudstjänsten i S:t Görans kyrka efter ett uppehåll på ett år och litteraturdagarna avslutas kl 12.30 med ”söndagssoffa” i stadsbiblioteket. Soffsamtalet skall handla om lycka.
Till fredagskvällens program fanns ännu i går ganska gott om biljetter kvar och ett mindre antal också till lördagens litterära supé. Arrangörerna ser gärna att de som vill vara med löser biljetter i dag under dagen på stadsbiblioteket.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax