DELA

I dag mjukstartar Skolmusik 2010

I dag börjar rekordevenemanget Skolmusik 2010 synas i gatubilden i Mariehamn. På eftermiddagen anländer omkring 1.500 deltagare med färja från fastlandet. Lika många till kommer på torsdag. På torsdagen kör festivalprogrammet också i gång på allvar.
Åland medräknat samlar Skolmusik omkring 4.500 deltagare. (På bilden Johanna Grüssners kvintett som ger konsert i kväll.)
Birgitta Bergman-Jansson, som tillsammans med Gunilla G Nordlund är projektledare, säger att det nog kommer att synas att Skolmusik är ett storvenemang. Deltagarmässigt det största som hållits på Åland och vad antalet deltagande grupper beträffar det största skolmusikevenemanget någonsin.
Birgitta Bergman-Jansson ser de många deltagarna som ett plus för turismen och hoppas att ungdomarna skall bli väl mottagna och trivas på Åland. Hon hoppas också att man tar hänsyn till de unga deltagarna i trafiken.
Gärna ser arrangörerna att man gör det lite extra festligt genom att hissa flaggorna.
Eftersom deltagare anländer ännu på torsdag eftermiddag har man lagt upp torsdagens program så att det från början av dagen är mera riktat till åländska deltagare och senare på dagen och särskilt under fredagen till dem som kommer bortifrån.


Konserter
Redan i kväll blir det konsert i Alandica med Johanna Grüssners kvintett. ”I sagans värld är rubriken”. Konserten är öppen för allmänheten, något som gäller även Dan Bornemarks och TrIo Trams konsert på samma plats på torsdag kväll. Biljetter fås via Alandica eller viD ingången före konserterna som inleds kl 19.
Öppna för allmänheten är också de två festkonserterna i Islandia kl 15 och 18 på fredag, liksom den stora avslutningsfesten på Mariepark på fredag kl 19-23 och den kammarkonsert som ges i S:t Görans kyrka på lördag kl 12.
Med början på torsdag bjuds det varje dag på gratiskonserter på Torgscenen.
Vad vet ni om vädret då?
– Vi hoppas förstås att det inte skall regna eller i varje fall att regnet kommer först på lördag med hänsyn till den stora avslutningsfesten utomhus på Mariepark på fredag kväll, en fest som skall avslutas med stort fyrverkeri, säger Birgitta Bergman-Jansson.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax