DELA

Hon skrev om landet där tiden blickar bakåt

Sommarålänningen Lena Linderborgs tredje roman ”Ensam tant i Ryssland” skulle från början bli en essäsamling, men fantasin tog över.
På onsdag blir det boksläpp på biblioteket i Mariehamn.
Journalisten Lena Linderborg är född i Åbo, uppväxt i Karleby, och bor numera i Helsingfors där hon arbetar på svenska Yle. Somrarna tillbringas ändå alltid i Hammarland, på gården Krogars, där hennes mamma är född.
– Jag vet inte om jag ska kalla Åland mitt andra hem eller mitt första hem, otroligt viktigt är det i varje fall. Jag känner mig som en ålänning, säger Linderborg.
Därför är hon väldigt glad över att på onsdag få fira boksläpp för sin nyaste och tredje roman, ”Ensam tant i Ryssland”, med ett bokprat på Mariehamns bibliotek. Romanen tillkom under en stipendievistelse i S:t Petersburg 2012.
– Jag har alltid varit fascinerad av Ryssland, och min familj bar inte på något större krigstrauma eftersom min farfar och morfar redan var döda när kriget bröt ut, och min pappa var för liten. Snarare var det Sovjettidens slutenhet som skapade fascinationen – tänk att det fanns ett enormt land alldeles bredvid, som vi inte visste något om, och aldrig besökte.
”Ensam tant i Ryssland” går till stor del ut på att romankaraktären Lissu Lundberg bekantar sig med ”det ryska” genom museer och litteratur.
– Jag ville ge en bild av kulturen, och hur man kan upptäcka en stad genom den. Många detaljer är autentiska, som att en person förklarade för mig att klockan i Petersburgs metro visar hur lång tid det gått sedan tåget gick, inte hur länge det tar innan nästa går, eftersom ryssarna inte är intresserade av framtiden, utan av det som varit.
Boksläppet för ”Ensam tant i Ryssland” ordnas onsdagen den 15 oktober klockan 18.30 på Mariehamns stadsbibliotek.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström