DELA

Hon skapar konst ur vardagen

Just nu är hon högaktuell med en stor utställning på Bonniers konsthall i Stockholm. I hennes konst får bland annat lågpriskedjornas logotyper ny form och bildar nya spännande mönster.
Gunilla Klingberg har åländska rötter och har vistats mycket på Åland.
Bonniers konsthall har bara funnits i några år och Gunilla Klingberg är den fjärde gästkonstnären som erbjudits generösa utrymmen och möjligheter att förverkliga sig där. Utställningen hade sin vernissagen de 10 februari och har redan rönt stor uppmärksamhet.


Mycket på Åland
Gunilla Klingbergs mor kommer från Eckerö och hennes far från Sund. Själv är hon född i Stockholm, dit föräldrarna kom 1959, men har vistats mycket på Åland.
– Alla mina somrar in till vuxen ålder var jag på Åland och under flera år har jag och min familj också hyrt en stuga på en enslig holme i Brändö. Numera har vi dock ett torp i Sörmland, som ju ligger närmare, och därför blir det kanske inte att komma till Åland lika ofta framöver. Mina föräldrar bor dock halva året i Eckerö och jag har också många kusiner på Åland, berättar hon.


Mångsidig
Gunilla Klingberg utbildade sig först till grafisk formgivare och fortsatte senare vid Konstfack där hon studerade skulptur. I hennes arbeten kan man också finna element som associerar såväl till det grafiska uttrycket som till skulptur. I de installationer hon nu visar ingår också ljudelement och videoverk.
I Bonniers Konsthall har hon rejält med utrymme till sitt förfogande, flera tusen kvadratmeter golvyta och stora fönster.
– En del av den inglasade fasaden mot gatan där ett av mina arbeten finns mäter 700 kvadratmeter.


Arbetar rumsligt
Men att det är stora ytor passar henne bra.
– Jag arbetar mycket rumsligt. Mina arbeten bygger visserligen på genomtänkta idéer och ritningar men jag låter dem också växa fram utgående från de rum jag har till mitt förfogande.
Hon berättar också att hon i den nu aktuella utställningen haft möjlighet att låta de olika verken glida in i varandra och växa ihop.
– De blir till ett slags kalejdoskopiska reflektioner av varandra.


Mönster ur vardagen
De logotyper från lågpriskedjor, Lidl, Sparlivs och andra, som hon gärna använder sig av utgör ett råmaterial som hon sedan bearbetar. I de verk hon nu visar kan de ta formen av virkade mönster och för också tanken till orientaliska ornament.
Genom att låna vardagliga visuella uttryck från samtiden och förena kommersialism och andlighet, lågbudgetdesign med österländsk bildkultur skapar hon nya former.
Gunilla Klingberg berättar också att hon använder sig av vardagsmöbler, bland annat från Ikea, när hon bygger nya former och system. Den konsumtionskultur som omger dagens människor intresserar henne.
I tio månader har Gunilla Klingberg arbetat med utställningen, både i sin egen ateljé och i den gäststudio som konsthallen ställt till hennes förfogande.
Har du några nya större projekt på gång framöver?
– Det har jag. Ett av de intressantaste är utsmyckningen av den nya tågstation som skall byggas i Malmö och där tanken är att knyta an också till Köpenhamn. Det handlar om en permanent utsmyckning, ett spännande jobb för det offentliga rummet, där jag kunnat vara med och arbeta med arkitekten från första början och där utsmyckningen byggs in i själva arkitekturen.
Gunilla Klingbergs utställning i Bonniers konsthall, vid Torsgatan 19 i Stockholm, pågår till den 12 april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: BONNIERS KONSTHALL