DELA

Hon blev förälskad i Dunderlund

Hon har illustrerat ”Dunderlunds bästa bokstav” och flera andra av Åsa Linds barnböcker. Hon har själv debuterat som barnboksförfattare och hon är Augustprisvinnare med illustrationerna till boken ”Skriv om och om igen”. Nu ställer hon ut på Åland i Barnens litteraturdagar.
För åländska läsare är Sara Lundberg mest känd genom sina illustrationer till böcker av Åsa Lind, bosatt på Lappo. Senast gjorde hon bilderna till ”Dunderlunds bästa bokstav” som kom ut på PQR-kultur i fjol. Men hon har också illustrerat ”Änglar finns”, ”Prinsessboken” och ”Abrakadabra”.
– Det var Eva Malmberg på mitt förlag, Rabén & Sjögren som från början kopplade i hop oss, säger hon.


Många moment
Att både Åsa Lind och Sara Lundberg kommer från Norrland har också en viss betydelse i sammanhanget.
Hon berättar bland annat att hon i arbete med illustrationerna till Dunderlund fick fotografier tagna i Åsa Lind hembygd och kopplade detta till egna minnen från samma landskap.
Att göra illustrationer till en text består av många olika moment. Man kan inte bara sätta sig ner och göra bilder. Sara Lundberg berättar att arbetet med Dunderlund tog sin början med att Åsa sände henne sitt manus till boken och att hon genast blev stört förälskad i berättelsen.

Läs hela artikeln i onsdagens tidning.

TEXT OCH FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax