DELA
Foto: Jonas Edsvik

Högt tryck på barnfiolkurs i Källbo skola

Violinisten Cecilia Wickström leder sedan i höstas nybörjarkurser i fiolspel i Källbo skola i Godby.
– Också landsbygdsbarnen borde få chansen att lära sig spela ett instrument, säger hon. Kursen finansieras genom ett specialunderstöd från Ålands kulturdelegation.

– En av mina kompisar spelar och jag ville pröva något nytt, säger Sume Kallasmaa, en av de Källboelever som anmälde sig till Cecilia Wickströms nybörjarkurs i violinspel i höstas.

– Det roligaste är att spela med stråken.

Mirtel Tagel har ett färdigt svar på frågan vad som är det bästa med att spela fiol.

– Allting. Men det är roligare att spela med stråke än att knäppa.

Kompisen Polina Skakun hoppas snart kunna spela sånger som ”Blinka lilla stjärna”. Hon har redan lärt sig början.

Gruppen övar just nu sånger som ”Sara gungar”, ”Våran första låt”, och ”D och A”. Cecilia Wickström spelar ett komp via en högtalare och visar noterna medan barnen spelar.

Fiolerna som barnen spelar på är lånade från Alandia Strings, men eftersom intresset för kursen är så stort så räcker fiolerna inte till för att barnen ska kunna ta hem dem och öva.

– Om jag kunde det så skulle jag öva mest på ”Sara gungar”, säger Polina Skakun.

– Alla fiolbarn börjar med den, säger Cecilia Wickström.

Foto: Jonas Edsvik
”–?Man hoppas dels att så många som möjligt får pröva på, och dels på att en eller annan fortsätter och går långt,” säger Cecilia Wickström. Framför henne eleverna Mirtel Tagel, Polina Skakun, Sume Kallasmaa och Myhaylo Zelenko.

Direkt anslutning till skolan

Kursen finansieras genom ett specialunderstöd till kultur- och idrottsaktiviteter för barn och unga, från Ålands kulturdelegation. Klara Molker, biblioteks- och kulturansvarig i Finströms kommun, sköter det administrativa.

– Det var min företrädare Inger-Louise Andersson som skötte ansökningen om stödet. Ansökan gällde förutom violinkursen också en musikverkstad i skolans regi, och vi samarbetar om den potten med pengar. Stödet bygger på att verksamheten ska vara i direkt anslutning till skolan, och gratis, säger hon.

Cecilia Wickström är glad att också landsbygdsbarnen får en chans att lära sig ett instrument.

– Nu har vi 17 barn som går kursen, fördelade på tre grupper. Kulturen ligger annars lite i lä på landet jämfört med idrotten. Det här funkar väldigt bra.

Och en kurs som denna kan verkligen löna sig på sikt.

– Man hoppas dels att så många som möjligt får pröva på, och dels på att en eller annan fortsätter och går långt, säger Cecilia Wickström.

Hon ger åländska stjärnviolinisten Andreas Nyberg som exempel, som på sin tid ingick i en grupp om sju-åtta barn som fick regelbundna besök av en musiklärare när de gick i grundskola i Föglö.

– Det gör en jättestor skillnad om barnen kan öva på plats efter skolan, att det blir som en uppsökande verksamhet och en normal grej att göra på skolan, säger Cecilia Wickström.

Foto: Jonas Edsvik
Polina Skakun, i mitten, hoppas snart kunna spela sånger som ”Blinka lilla stjärna”.

KURS I VIOLINSPEL FÖR BARN I KÄLLBO SKOLA, FAKTA

Cecilia Wickström leder tre nybörjargrupper i violinspel i Källbo skola.

Kurserna finansieras genom specialunderstöd för kultur- och idrottsaktiviteter för barn och unga från Ålands kulturdelegation.

Undervisningen inleddes på senhösten 2023.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp