DELA
Foto: Stefan ÖhbergJOELS SISTA TID Jonnie Listherby och Jonas Danielsson tar avsked av Joel Pettersson i Patient 76 tillsammans med Jan-Erik Berglund, Lena Andersson, Eva-Jo Hancock, Ian Falck, Tove Sjövall, Rickard Sviberg, Catrin Finneman, Filip Häggblom, Joanna Isaksson, Petter Lobråten och regissör Robert Liewendahl.

Historien om Joel får ett mörkt avslut

I Patient 76 tar manusförfattaren Jonnie Listherby farväl av Joel Pettersson med en mörk historia om konstnärens sista år som just patient 76 på Grelsbys mentalsjukhus.

Det är ett värdigt avslut för trilogin men inte för Joel själv, enligt manusförfattaren.
Jonnie Listherby fick idén till den första pjäsen om Joel Pettersson, Joel möter Georg, när han fantiserade om hur det kunde ha sett ut om de två åländska konstnärerna träffats.

Den första pjäsen utspelar sig på en bänk i Mariehamn och redogör för en kort period i Petterssons liv. Den andra pjäsen Nachtspiel fortsätter i en munter inramning utforska den fiktiva relationen mellan Joel Pettersson och Georg Kåhre och utspelar sig på en fest.

– Det är Joel som spelar en roll i de två första pjäserna, det är teater i teater, säger Jonas Danielsson som har gestaltat Joel Pettersson även i de två första pjäserna.

I patient 76 ligger Joel Pettersson på Grelsby sjukhus och blickar tillbaka på några av de händelser som leder till att han hamnar på anstalt.

Pettersson togs in till Grelsby med diagnosen schizofreni men Listherby tycker att han passar bättre i en bipolär diagnos.

– Han hade kreativa perioder där det beskrivs att han målade i massor, levde på kaffe och cigaretter och inte behövde sova. Andra perioder låg han bara på soffan, säger Listherby.

Den 4 mars har pjäsen premiär på Alandica.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!