DELA

Hip-hop kollektivet tar an Åland

Hip-hop gruppen Tjuvjakt besökte Rockoff med ett nytt album i bagaget.
Gruppen Tjuvjakt består av Olle Grafström, Kid Eriksson, Fredrik Woodz, Arvid Lundquist och Jesper Swärd. De gick på samma gymnasium i Lidingö och tillsammans började de göra musik år 2013, men alla har hållit på med egen musik innan. Någon i gruppen höll på med housemusik och en annan med rock. Hip-hop blev deras genre eftersom det då kändes mest aktuellt. Gruppens musik är minst sagt kreativ och innehåller alltid en gnutta humor.

Namnet Tjuvjakt kom de på från en av deras låtar där de i texten sjöng om att ”jaga gussar”, alltså jaga tjejer, i sin safaribil, vilket väckte tanken att de var tjuvar ute på jakt som sedan resulterade i namnet tjuvjakt.

Gruppens mest kända låt är singeln Tandtråd.

– När vi släppte singeln Tandtråd blandade folk ihop vårt gruppnamn med låten och vi har fått höra alla möjliga namn, som bland annat Taggtråd och skattjakt.

Gruppen Tjuvjakt har just kommit ut med ett nytt album som heter ”Välkommen till Mångata” och alla säger att de är mycket nöjda och kan nu pusta ut efter ett och ett halvt år.

Kommer ni överens i gruppen och vem bestämmer?

– Ja, vi kommer oftast överens, speciellt när vi är ute på tunré för då är alla så glada. När vi gjorde vårt album kunde vi bli lite sura på varann någon gång men det löste sig snabbt. Bråkar vi så är det oftast om vem som ska få sitta i framsätet i bilen, säger Olle Grafström.

– Vi har inte riktigt någon som bestämmer, demokratin är det nog. Vi brukar köra omröstning och då blir det oftast tre mot två.

Alla i gruppen har sina personliga musikaliska förebilder, bland dem finns Jamie xx, Majid Jordan, Future, Young Thug och lil Yachty.

Om gruppen själva får bestämma har deras bästa spelning på sommarturnén varit på Gröna Lund.

– Men Göteborg och Huddiksvall var också bra. Göteborg har vi spelat i mest nästan.

– Vi är också oerhört taggade för att få spela på Åland.