DELA

Hildur Stenbäck i Ålands konstmuseum

Hildur Stenbäck var under flera årtionden en centralgestalt i det åländska konstlivet. I år har det gått 100 år sedan hon föddes och nu öppnar Ålands konstmuseum en stor utställning med hennes konst.
Hildur Stenbäck (1912-1998) har satt djupa spår i den åländska konsthistorien. Det framhöll konstintendent Susanne Procopé Ilmonen när museet informerade om utställningen i går.
Då avsåg hon både det konstnärliga avtryck som Stenbäck lämnat och det hon betytt som lärare och inspiratör för andra. Hon höll konstkurser både vid Ålands folkhögskola och i Medis.

Började sent
Hildur Stenbäck var född i Esse i Österbotten och kom till Åland 1939 genom makens arbete. Efter en kortare vistelse hemma i Österbotten när maken var inkallad under vinterkriget återkom familjen till Åland
I fyrtioårsåldern började Hildur Stenbäck måla på allvar. Hon skaffade sig kunskap genom en svensk brevkurs och på en målarresa till Spanien knöt hon kontakter med kunniga lärare som hon sedan tog lektioner för. I slutet av femtiotalet höll hon sina första egna utställningar.
Utställningens vernissage, med öppningstal av journalisten Hasse Svensson, hålls i kväll, torsdag, kl. 18 och den kan sedan ses i konstmuseet till den 22 april.
På fredag, den 16 mars, kl. 12-13 kan man, i serien ”Möten kring konst”, höra Maj-Britt Lind berätta om Hildur Stenbäcks konstnärsskap. Den 7 och 8 april blir det också guidade visningar av utställningen med filmförevisning.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm