DELA

Henrik Nylund lyfts fram i helfigur

”Gräs”, ”Önskans sten” och den stora Sabina-triptyken finns där. Men också sådant som aldrig visats förr, som ”Gråtande kvinna”.
Ålands konstmuseum lyfter fram Föglökonstnären Henrik Nylunds hela bredd som konstnär i sommarens stora utställning. (I fonden Sabina-triptyken, i förgrunden Heidi Sjöblom och Gunilla G. Nordlund, vid konstmuseet,  som arbetet med utställningen.)
Henrik Nylund (1945-1982) fick inget långt liv och hans tid som aktiv konstnär omspände bara drygt tio år. Men han hann med mycket.
När hans konst nu tar plats i Ålands konstmuseum är det den största utställning som visats sedan minnesutställningen 1993. Museet har vågat göra en rockad för att skapa utrymme och flyttat in basutställningen i den del där man vanligtvis håller tillfälliga utställningar.
Sommaruställningen består av såväl museets egna verk av Nylund som av inlånat material.


Många minns honom
Det har gått nästan trettio år sedan Henrik Nylund ryckets bort i en cancersjukdom men många minns honom fortfarande.
– Många museibesökare har hört av sig och tyckt att vi borde ägna Henrik Nylund en utställning, säger konstintendent Susanne Procopé Ilmonen.
– Och att det blivit en sommarutställning är naturligt för när man tänker på Henrik så tänker man också på sommar.
Enligt Procopé Ilmonen hoppas man nå en ny publik.
– Många unga har kanske inte sett hans arbeten.


Estetisk upplevelse
Hon säger att man i uställningen strävat efter att ge besökaren en estetisk upplevelse av det som Henrik Nylund stod för i sin konst.
– Det tidlösa och trollbindande.
I utställningen ingår ett bildspel som Kurt och Marina Gustafsson tog fram till Föglö hembygdsförenings utgivning av boken om Henrik Nylund. Nu har Per-Ove Högnäs försett bildspelet med skärgårdsnära ljudillustrationer.


”Har lyckats bra”
Vid gårdagens pressvisning var Henrik Nylunds syster Brita Sommarström med och hon säger till Nyan att man lyckats väl.
– Hans stil framträder bra. Här finns verk i olika tekniker: olja, akryl, akvarell och teckningar.
Så du känner att utställningen ger en rättvisande bild av Henriks konst.
– Det gör den.
Det praktiska arbetet med utställningen har gjorts av Heidi Sjöblom och Gunilla G. Nordlund. Man har också satsat på katalogen.
– Den berättar om Nylund som bildkonstnär och vi har lyft fram ett par viktiga verk som ”Gräs” och ”Önskans sten”, säger Nordlund.
Till utställningen har man även låtit göra några kylskåpsmagneter som souvenirer, bland annat med ett par av Henrik Nylunds karikatyrer. Nylund hörde till eldsjälarna när Nya Åland blev till och publicerade varje vecka träffsäkra karikatyrer i tidningen..


Visningar, utflykter
Det kommer att bli tre guidade visningar av utställningen och sommarens konstutflykter går till Henrik Nylunds Föglö.
Vernissage på utställningen i konstmuseet är det i kväll kl. 18-20. Öppningstalet hålls av sommarföglöbon och journalisten Staffan Bruun.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax