DELA

Här vilar inga lata löss, säger Mark Levengood

– Det finns ingen motsättning mellan humor och allvar.
Det säger Mark Levengood som på fredag kväll ger en föreställning av ”Mark och hans värld” på Alandica i Mariehamn.
”Mark och hans värld” har beskrivits som en ganska lågmäld och eftertänksam föreställning, bland annat kretsande kring Mark Levengoods barndom och uppväxt. När Nyan når honom vill han ändå inte riktigt hålla med den beskrivningen.
– Här vilar inga lata löss! Det är nog en ganska rolig föreställning, säger han.


Humor nödvändigt
Och han understryker att det enligt hans mening inte råder någon motsättning mellan humor och alvar.
– Det är två sidor av samma mynt och humor är någonting alldeles nödvändigt för oss, säger han.
Han säger också att han ogillar att bli satt i något speciellt fack, att det blir lätt konstgjort och tillgjort.
– Det är som med kalvar som sätts i fållor, de hoppar gärna glatt över staketet. Jag är som människor i allmänhet, alla har vi så mycket olika facetter.
Du är just nu i Helsingfors med din show. Väcker det vintriga Helsingfors några minnen från din barndom och uppväxt?

– Visst gör det det. Jag har ju så mycket barndomsminnen här. I Brunnsparken lärde jag mig skida.
Men han konstaterar också att Helsingfors förändrats mycket sedan han var ung. Och kanske inte till det sämre.
– Det är faktiskt mycket charmigare i dag. Förr slöt sig staden när vinden blåste in från havet och det blev kallt. Från julen och till dess det blev vår gick alla i stora skinnmössor och såg dystra ut. I dag är Helsingfors en mycket öppnare stad.
I höstas fick du Svenska Finlands folktings förtjänstmedalj. Har du fortfarande en finlandssvensk identitet?
– Det har jag nog och den har till och med blivit starkare under de tjugo år jag levt i Sverige. Jag tror att det här är något som hänger samman med varför man flyttar. Om man flyttar för att man är led på Finland kan det vara så att identiteten försvagas men för mig var det ju annorlunda. Jag skulle ju bara studera ett år på Calle Flygares teaterskola i Stockholm.
Mark Levengood tror att den som gått i finlandssvensk skola fått en identitet och känsla för det finlandssvenska som man bär med sig genom livet.
– Som finlandssvenskar har vi faktiskt fått verktyg för att klara oss var som helst i världen, säger han.


För mycket gnäll
Därför tycker han också att det gnälls litet för mycket i dagens Svenskfinland och att man ibland i onödan bygger upp motsättningar till det finska Finland.
– Det är litet töntigt. Vi är helt enkelt för gnälliga. Det som förändras till det sämre noterar vi alltid men inte sådant som är positivt. Alldeles nyss satt jag med i ett nytt finlandssvenskt morgonprogram på tv:n. Bara det att ett sådant program kommit till är ju helt fantastiskt.


Åland viktigt
När Mark Levengood ser det som en rikedom att känna tillhörighet med Svenskfinland inbegriper han också Åland. Även Åland är en del av ”Marks värld”.
– Åland är en mycket viktig del. Jag har varit sommarålänning sedan barnsben och min mamma bor ju där. Jag ser verkligen fram emot att komma dit igen på fredag.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax