DELA

Här ska film om häxprocesserna spelas in

– Vissa ställen har en magisk känsla och den vill vi förstås försöka fånga.
Det säger filmskaparen Saara Cantell som just nu besöker olika ställen på Åland för att hitta passande ställen att spela in sin nya långfilm på.
Filmen, med arbetsnamnet ”Tyst kunskap”, handlar om de åländska och synnerligen grymma häxprocesserna.
Bland Jan Karlsgårdens små grå och röda hus vandrar filmgänget runt. Inspekterar byggnaderna, miljön, känslan. Nästa höst är det meningen att filmen ska börja spelas in och eftersom de åländska häxprocesserna inträffade på 1660-talet är antalet möjliga inspelningsplatser begränsat.
– Delvis letar vi efter sådant som inte är för modernt. Alla röda hus här på Jan Karlsgården duger till exempel inte, för sådana fanns inte på 1600-talet. Dels tittar vi också på landskapet. Allt är så igenvuxet i dag, det var mycket mera öppet förr, säger filmens regissör Saara Cantell.
Det är inte bara miljön runt slottet Kastelholm som är aktuell. I går eftermiddag åkte gänget – förutom Cantell ingår där också producent Markku Flink, fotograf Heikki Färm och scenograf Pirjo Rossi – ut till Enklinge där Hermas museum är ett hett alternativ. I dag står ett besök till Kökar på tur. Hammarland och Vårdö är andra tänkbara platser. Vissa delar spelas också in i en studio i Sverige och på ett slott i Estland.
– Det är ju många praktiska saker som avgör var vi spelar in, men ibland kommer man till ställen som alla direkt får en känsla för. Till all lycka kan man också fejka rätt mycket efteråt, korrigera och lägga till i datorn, säger Cantell.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén