DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>BOK OM SAMTYCKE Hanna Lundberg kommer från Brändö och Lumparland. Hon har fått ekonomiskt bidrag från Make Equel för att skriva en bok om samtycke. Just nu bor hon i Uppsala och studerar sociologi vid universitetet.

Hanna skriver bok om samtycke

Vad betyder samtycke i praktiken? När övergår det till ett sexuellt övergrepp? De frågorna ska Hanna Lundbergs bok försöka besvara.

Till vardags studerar Hanna Lundberg sociologi vid Uppsala universitet. I sommar ska hon skriva en bok som handlar om samtycke som hon fått ekonomiskt stöd av från stiftelsen Make Equel för att förverkliga.

– Det är jätteroligt att det finns såna här möjligheter. Som studerande har man varken erfarenhet eller kapital att trycka upp en bok, säger Lundberg.

Stödet från Make Equal är på 20 000 kronor samt en personlig mentor som kommer att hjälpa till under projektets gång. Boken har arbetsnamnet ”Alla pratar om det – men vad är det egentligen?” och ska handla om vad samtycke betyder är i praktiken.

– Det kommer vara en blandning av vad lagen säger och vad man ska tänka på i praktiken. Tanken är att det ska vara en lätt bok att ta till sig och att den på ett enkelt och tydligt sätt ska klargöra vad samtycke är och hur det kan inhämtas. Vilka signaler ska man vara lyhörda efter före det över till ett sexuellt övergrepp? Man brukar säga att allt som inte är ett ja är ett nej.

Lundberg berättar att hon länge har varit engagerad i frågan och bland annat föreläst för ungdomar.

– Jag märkte att man inte har tillräckligt med kunskap om ämnet, därför vill jag skriva den här boken som riktar sig till ungdomar i högstadiet och gymnasieålder. Det finns ett stort behov att prata mer om det här.