DELA

Handkraft och apparater i Geta

Geta Marthaförening håller sin traditionsenliga utställning i samband med Getadagen på lördag.
Föreningen har alltid haft kvinnan i fokus på sina utställningar och i år är det hushållsprylar som ställs ut.
Varje år under Getadagen visar Geta Marthaförening upp föremål från kvinnans sfär. I är står hushållsarbetet i fokus.
– Allt som en husmor använt under årens lopp, sammanfattar Lise Wikström i Geta Marthaförening.
Borden är fulla av burkar, maskiner och prylar. Lite nyare och riktigt gammalt är blandat.
– Visst är sånt som är gammalt speciellt, men jag är mest intresserad av sånt som man hade när hushållet elektrifierades, säger Camilla Eklund, också hon från Geta Marthaförening. Sånt slängde man när man köpte nytt.

Dammsugare
I ett hörn finns dammsugare. Camilla Eklund känner igen dem från den tiden hon jobbade som hemvårdare i slutet av 80-talet.
– Hos endel fanns de gamla dammsugarna kvar. Beroende på vilken ända man satte slangen i sög de eller blåste ut. Man fick lära sig vartefter. Och sladden drogs inte in utan rullades ihop.
Lise Wikström minns att några dammsugare kom med en huva så att man kunde använda dem som hårtork.
– Men då måste man ta bort dammpåsen först.

Speciella prylar
På ett bord finns en speciell kaffekokare från 1950-talet som värms upp med en veke. Den ser invecklad ut, som en laboratoriepryl, men som tur är finns bruksanvisningen kvar.
Det finns inte något skriven information om föremålen som är utställda, men på lördag finns det marthor på plats som kan berätta om sakerna.
– Många saker är helt nya för mig, säger Camilla Eklund. Jag måste fråga vad det är. Jag har till exempel aldrig sett en riktig sockertopp förr.
Bland föremålen utmärker sig några kohorn som använts till korvstoppning och en överkokningsvarnare för mjölkkastrullen. En spritkanister som ”flutit i land” har sedan använts att ha mjöl i.

Nostalgi
Utställningen bjuder på nostalgi för många generationer, föremål av trä och plåtburkar som innehållit kakao, kryddor och undergörande pulver. En pepparburk för en tillbaka till somrarna hos mormor och nåt annat kan påminna om det hårda arbete det innebar att vara husmor när det krävdes hårt arbete.
– Endel äldre säger :”Usch, jag vill inte se, det var så mycket arbete”, säger Lise Wikström.
Utställningen finns i församlingshemmet i Geta och visas endast under Getadagen lördagen den 19 juli.

Text och foto:
NINA SMEDS