DELA

Han vill bygga broar med musik

Integration är ett viktigt ord för Alieu Khan. Han vill bygga broar mellan inflyttade och ålänningar och har därför tagit initiativet till en festival med västafrikansk musik i Mariehamn i sommar.
Alieu Khan kom till Åland för drygt ett och ett halvt år sedan. Före det hade han bott och studerat i Österrike och i Stockholm. Ursprungligen kommer han från Gambia i Västafrika.
– När jag flyttade till Åland märkte jag att det sakandes ett integrationsprogram. Det var också en av orsakerna till att jag förra sommaren tog initiativet till Summer Jam på pub Bastun.


Intresse finns
Summer Jam blev mycket välbesökt och Alieu Khan säger att han märkte att det finns ett stort intresse på Åland för reggae och hiphop.
– Men det är inte ofta man får tillfälle att höra sådan musik när man går ut på krogarna i Mariehamn.
Med erfarenheterna av förra sommarens Summer Jam i bagaget har Alieu Khan och föreningen Hej Åland!, som han startat, tagit initiativet till en tvådagars festival med västafrikansk musik den 9-10 juli. Festivalen skall hållas på Alandica men inleds med en stor utomhuskonsert riktad till alla åldrar, från barn till vuxna.
Saabar African Festival är namnet på evenemanget.
– Saabar betyder trumma på mitt eget språk och trumman har alltid varit ett viktigt instrument i den afrikanska musiken.


Nordiskt stöd
Alieu Khan har fått ett stöd på 90.000 danska kronor, omkring 12.000 euro, för festivalen från Nordiska kulturfonden och han hoppas också få ett stöd från Mariehamns stad där kulturnämnden vid sitt senaste möte bordlade hans anhållan. I beredningen hade kulturchefen föreslagit att festivalen skulle stödas med 2.000 euro.
I samband med festivalen släpps också en ny barnbok med västafrikanska folksagor på svenska.


Många artister
Det program som Alieu Khan presenterat innehåller en lång rad artister, flera av dem välkända inom sina musikområden.
Vid friluftskonserten fredagen den 9 juli skall bland andra en slagverksensemble med medlemmar från Sverige och Finland framträda med musik på traditionella afrikanska instrument och även med danser. Artisterna kommer ursprungligen från Senegal och Guinea.
Jasmine, en ung sångerska från Sverige, Jerina Laaksonen, från Åland, och troligen också en åländsk dansgrupp finns på listan. Det blir även en västafrikansk maskerad.


Reggae, hiphop
Om konserten på fredagen presenterar traditionell västafrikansk musik så är konserten på lördagen mera inriktad på reggae och hiphop.
Här kan man bland annat presentera festivalens kanske mest kända namn, Yaz Alexander från England. Hon har bland annat körat för den grammyvinnande reggaegruppen Steel Pulse. Konserten bjuder också på Mary Ndiaye och Miss DJ från Sverige, Mo Hawk, Gambias ledande rappare, Ras Askia från Danmark, Lil Sisquo från Norge och åländska rapparen Fryk.
Alieu Khan, säger att han gärna samarbetar kring festivalen med olika lokala organisationer. Förra sommarens Summer Jam gjorde han i samarbete med Träffpunkt ungdom.
– Jag och Hej Åland! vill bygga broar, säger han.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax