DELA
Foto: Johan Orre

Han skriver om den ”bortgömda historien”

Det idoga grävandet i arkiven ska bli bok.

”Den bortgömda och bortglömda historien” utkommer i oktober på eget förlag.
För två och ett halv år sedan fick Mats Adamczak några papper av sin mamma. Dokumenten hade varit hemligstämplade fram till 1960-talet.

– Pappren handlade om ett gäng som lobbade för åländskt självstyre i Helsingfors, några år före självstyret gavs, säger Adamczak.

Det visade sig att Adamczaks morfar var med i det gänget, i Ålandskommittén som gruppen kallas. Sakta började en del bitar falla på plats.

– Jag hade hört sedan liten att morfar var inblandad på något sätt, men det var en berättelse som det var svårt att få gehör för utåt.

Så när Adamczak gick i skolan tog han till sig den historieundervisning som gavs. Att Nationernas Förbund tvingade igenom självstyret mot ålänningarnas vilja. Att ålänningarna själva hade velat höra till Sverige.

– Men det håller inte ihop! Varför skulle Finland ha kommit med ett sådant kanonerbjudande om inte någon hade lobbat för självstyret?

De hemligstämplade dokumenten blev startskottet för Adamczaks forskning i historien kring Ålands självstyre. Han började gräva i Svenska Riksarkivet, Landskapsarkivet, Finska Bankmuséet, FN:s arkiv och i privata samlingar.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!