DELA

Han sätter upp ”Katrina” på finska i Kuopio

En hyllning till både författaren och romanen. Så beskriver teaterchef Lasse Lindeman (bilden) på Kuopio stadsteater den storsatsning som man nu gör på Sally Salminens ”Katrina”. I september nästa år blir det urpremiär på ”Katrina” som musikal på finska. Det är fråga om en helt ny dramatisering av romanen med nykomponerad musik.

Lasse Lindeman säger till Nya Åland att det för honom är en tjugoårig dröm som nu går i uppfyllelse.
– Jag läste Sally Salminens roman redan när jag studerade vid Teaterhögskolan och har sedan dess inte kunnat lämna boken som jag har i min bokhylla.
Lindeman säger att han redan vid den första kontakten upplevde att romanen var som skriven för scenen och särskilt för att bli musikteater.
– Det märkliga var att när jag för ett år sedan nämnde för vår dramaturg Marita Jama om mina tankar så visade det sig att hon hade funderat på precis samma sak.
Enligt Lindeman är det den psykologiska trovärdigheten i Sally Salminens roman, människorelationerna och det sociala dramat som gör den så lämpad för musikteaterformen.
– Ibland går det bättre att återge känslor genom musik än genom tal, säger han till Nyan.
Karl och Ingabritt Segefelt, som innehar rättigheterna till sally Salminens litterära produktion, är också mycket nöjda med det samarbete som etablerats med Kuopioteatern.
Läs mera om uppsättningen i dagens, fredagens, tidning.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax