DELA

Han målade ett Åland som försvann

En konstnär som dokumenterade ett Åland i förändring – men också en bohem som i bland slarvade i sitt måleri.
Så beskrivs Erik Juselius i Kjell Ekströms och Håkan Skogsjös nya bok.
Han var son till en affärsman i Helsingfors, arbetade vid Finska pappersföreningen i Saratorv i Ryssland och kunde ha blivit affärsman.
Men Erik Juselius hade en konstnärs själ. Under sin tid i Ryssland besökte han Eremitaget i St Petersburg. När han återvänt till Finland efter den ryska revolutionen bestämde han sig för att bli konstnär på heltid. Redan som liten hade han tecknat mycket, men han hade ingen formell utbildning.
Till Åland flyttade han i november 1933 – då hade han redan målat åländska motiv och ställt ut i Mariehamn – och bodde här till sin död 1948. Han byggde ett hus med ateljé i Ytternäs.
Tidningen Ålands Axel Danielsson, också känd som Mamres Lund, var en tidig supporter. I tidningen Åland kallades Juselius ”vår nu enda Ålandsmålare” och hans nisch blev målningar av det åländska landskapet.
– Hans tavlor har stärkt mig i uppfattningen att landskapsbilden på Åland har förändrats otroligt mycket. Juselius skildrar Åland som det var när samhällsförändringen satte igång på allvar. Hans stora värde var möjligen inte det konstnärliga, säger Kjell Ekström.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom