DELA

Han firar 50 med romantisk konsert

Ålands musikinstituts rektor Björn Blomqvist arrangerar en 50-årskonsert till förmån för Jack Mattssons stipendiefond.
På lördag klockan 18 i Jomala kyrka firar Ålands musikinstituts rektor Björn Blomqvist sina 50 år med en konsert. Det blir en varierad repertoar, med den röda tråden att all musik och alla som uppträder har koppling till Blomqvists musikaliska karriär.
– Alla delar av mitt musikaliska liv finns representerade, från Kaj-Gustav Sandholm, som var den första jag musicerade med som 9-åring, till studiekompisar, vänner kollegor och elever, säger Blomqvist.
Instrumenten representeras av allt från violin, flöjt, orgel och oboe till kör- och solosång. Det genomgående temat är vacker, tillgänglig musik.
– Jag är hopplöst svag för romantisk musik och vackra melodier. Det blir allt från musikalmusik till Mozart.

Intäkterna går till uppbyggandet av tonsättaren Jack Mattssons stipendiefond, som ska främja åländska musikstuderande. I våras gavs ett stipendium åt oboisten Anna Randelin, som också uppträder på konserten.
– Jag vill använda min begynnande ålderdom till att göra något gott. Det råkar också passa bra eftersom Jack Mattsson skulle ha fyllt sextio år i år, säger Blomqvist.

Bland de övriga medverkande finns Sören Lillkung, Tessi Karlsson, Jenny Sandelin, Patrik Komorowski, Elisabeth Karlsson, Magnus Svensson och kören Flera röster.
– Det är roligt att ha så högklassiga musiker både från Åland och utifrån. Sedan kan det ju hända att jag dyker upp själv i programmet också, säger Blomqvist.
Vad ska du sjunga i så fall?
– ”Old Man River”, eftersom det är en sång som hängt med mig sedan jag började sjunga. Jag sjöng den i Teaterbåten 1985 och när jag som första sångare stod på Alandicas scen 2009. Men jag måste förstås kolla om den passar in i helheten, jag vet ännu inte vilka alla stycken som ska framföras.
Blomqvist kommer själv att vara konferencier under konserten, som beräknas ta en och en halv timme.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax