DELA

Han beskriver vägen till kirurgens hjärta

Christian Olin, medicine professor bördig från Föglö, har skrivit en bok om sina barndoms somrar på Åland. Och förstås om sin långa karriär som hjärtkirurg.
– Allt började på Åland, säger han.
Vid Västra hamnen, nedanför Mannen vid ratten. Det var där allt började för Christian Olin. 1939, när han var tre år gammal, blev han överkörd av en bil på den platsen.
– Det var en dramatisk upplevelse. Jag fick hjärnskakning, njurblödningar och bröt ena benet och lårbenshalsen, berättar han.
Han, hans bror Dan och deras mamma var på väg till en väntande motorbåt för en tur ut i skärgården. Istället fick Christian föras till Stockholm där han vårdades på kronprinsessan Lovisas barnsjukhus.
– Det var min första kontakt med sjukvården, säger Christian.
Läkaren som tog hand om honom gjorde ett så bra jobb i mammans ögon att hon ville att Christian också skulle bli läkare. Och så blev det. Christian har varit verksam som läkare i över 50 år och i 35 år som hjärtkirurg. Nu har han skrivit en bok om sina upplevelser: ”Vägen till hjärtat – mitt liv som kirurg”.
– Boken är egentligen en blandning av en självbiografi och min släkts historia.


Föräldrarnas äventyr
Från början skrev han ner släktens historia med tanke på sina barn och barnbarn. Han ville berätta om sin mamma från Föglö, sin pappa från Vårdö och deras öden och äventyr. Men när han såg en annons i en pensionärstidning om möjligheten att få hjälp att redigera texter blev skrivelsen snart en bok.
– Men min egen vilda ungdom tyckte redaktören att vi skulle stryka, säger Christian och skrattar.
I boken beskriver han sina barndoms somrar på Föglö då Torpar-Algot lärde honom och brodern konsten att fiska och jaga.
– Jag tror att det har haft betydelse, eftersom jag har vågat sticka ut hakan. Som hjärtkirurg måste man vara lite djärv, säger Christian.


Gjorde insats
Han berättar också i boken om hur han fick möjlighet att arbeta med några av världens skickligaste hjärtkirurger.
– Det var oerhört spännande. När jag började var hjärtkirurgi något experimentellt, och nu har det utvecklats till rutinverksamhet, säger han.
En av Christians största insatser på området är att han hjälpte till att centralisera barnhjärtkirurgin.
– Tidigare fanns sex sådana avdelningar i Sverige, som senare blev två som flyttades till Lund och Göteborg. Efter det kunde man se att resultaten förbättrades dramatiskt.
Han beskriver också om kliniken han var med och startade i Linköping, där unga individer fick tillfälliga hjärthjälpare så de senare kunde få hjärttransplantationer.
– Vi var ledande på det området i Skandinavien, berättar Christian.
Framöver kommer författaren att ta det lugnt på sina sommarhus på Åland och Gotland. Sommarstället på Föglö var hans mamma med och byggde.
– Hon levde ett oerhört spännande liv och emigrerade till USA som sjuttonåring.
Det och mycket mer hittar man på vägen mot kirurgens hjärta.

Linnea Friman

linnea.friman@nyan.ax