DELA

Guy Frisk bland öar och öbor

Öar och särkilt öbor har länge intresserat bildkonstnären Guy Frisk. Öbor är också namnet på den utställning som han på söndag öppnar i Galleri Lugn & Ro vid Eckerö post och tullhus.
Guy Frisk har studerat öbors liv och leverne både på öar i Norden och i Medelhavet. En alldeles särskild plats i hans hjärta har Island där han varit flera gånger genom åren, alltid flitigt skissande med tuschpennan för att skapa underlag för målningar som sedan vuxit fram i hans ateljé i Lumparland. Dramatiken i det karga isländska landskapet tilltalar honom.
I fjol var han med på en större nordisk utställning i Danmark med ett tiotal stora Islandsverk och i sommar skall han visa liknande målningar i stort format på en samutställning i Valkeakoski.


Öbor är sig själva
Bland tjugotalet verk som han nu visar i Eckerö finns inga motiv från Island men hela kollektionen är ändå inriktad på öar och öbor.
– Öbor påminner mycket om varandra. De är sig själva, självmedvetna och vana att ta vara på sig själva. De kan vara av olika åsikt men när det verkligen gäller och det behövs gemensamma insatser så håller de ihop.
– När båten skall i sjön så är alla med och skuffar.


Himmel och vatten
På utställningen är samtliga arbeten gjorda i den teknik som Guy Frisk gjort till sin. Han använder sig av en blandteknik med genomgående inslag av collage.
I nästan alla verk är den blå färgen genomgående.
– Man ser ju både vatten och himmel på alla öar och jag har alltid varit intresserad av stränder och strandfynd.
Peter Winquist vid Eckerö post- och tullhus är mycket glad över att ha fått Frisk med bland årets utställare.
– Hans utställning på ö-temat kommunicerar också väldigt bra med den installation med namnet Arcipelago som skulptören Alexander Reichstein skall hålla i Post- och tullhuset i sommar.


Öppnas på söndag
Vernissage på Frisks utställning är det på söndag, den 2 maj, kl. 14-17. Författaren Leo Löthman, även han lumparlänning, håller öppningstalet.
Utställningen pågår i galleriet till den 5 juni.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax