DELA

”Grymt sväng med The PeeGees”

Svänget är grymt och långt borta från rockens stela 4/4-rytmer och tolvtaktsblues. Det skriver recensenten Patrik Dahlblom om gruppen The PeeGees debutskiva ”Befolkat”.


Folkmusik?
Både ja och nej. Några trad.arr. blandas med eget men The PeeGees spelar sina traditionella toner med en attack som man oftast förknippar med rockmusik.
Det hörs redan på inledningsspåret Flickorna dansar på tå, där ett skäggjazzigt basintro följs av ett rasande dansgolvsröj med rötterna långt från rocken – och plötsligt hakar en saxofon och elgitarr på basgången. Det är inte lika proggigt som till exempel Kebnekajses 70-talsplattor, men The PeeGees kan och vågar tänja på gränser.
Svänget är grymt och långt borta från rockens stela 4/4-rytmer och tolvtaktsblues. Polskan Norsken spelas med ”kort etta” och vad det än är så låter det bra. Rytmen är på sitt sätt lika avancerad som det som funkpionjären James Brown skapade när han på 60-talet gav sina musiker order att lägga all kraft på det första slaget i varje takt.
Zaida Ponthins vackra Smygvalsen glider in som en countryballad med irländsk touch och växer. Den bärande melodislingan gräver sig fast så snabbt att man önskar att bandet hade skrivit en sångtext till låten.
Har vi hört sån här musik på Åland tidigare? Kanske. Stäni Steinbocks world music-band Kra åstadkom en hel del gränslösa konstigheter på 80-talet, och även om The Pee Gees har sin egen stil så finns ett släktskap. Det är respektlöst och kul men underskatta det inte. Bandmedlemmarna spelar bättre än vad lekfulla låttitlar som Turken och Bananerna antyder.
Och framför allt gör de partymusik för fester utan gränser.
Det tog tydligen tid att få plattan att låta så som medlemmarna ville men man får känslan att de bara riggat upp snabbt i studion och bränt av sju låtar på tjugo minuter utan andningspaus.


Från hjärtat
Nu har jag haft Befolkat i Ipoden i några veckor och låtarna har en efter en fastnat på hårddisken som kallas hjärnan. Och när man lyssnat in sig blir det svårt att ställa om öronen till den autotunade klipp- och klistrapopen som dominerar skvalradiostationerna.
Det här är rootsmusik från hjärtat, och det är en känsla som kan överbrygga kulturskillnader vare sig lyssnaren finns i Mariehamn, Memphis eller Mombasa.
Två låtar, 7Eleven och Turken, kan avlyssnas gratis på bandets Myspacesida.

PATRIK DAHLBLOM

NY SKIVA: The PeeGees: Befolkat. CD. Inspelad av Istvan Stenberg i Ax Studios, Mariehamn.