DELA

Gör teaterprojekt om tillhörighet

”Var hör vi hemma?” Kring den frågan kretsar ett teaterprojekt med åländska skolbarn som leds av Boryana Ivanova.
För Boryana själv, som kom till Åland för två år sedan, är frågan också aktuell.
Det är blåsigt och kallt och snön viner utanför fönstren när Nyan träffar Boryana Ivanova för en pratstund om hennes teaterprojekt som snart skall utmynna i två föreställningar.
– Jag kom hit i mars 2011 med fyra kappsäckar. Det var snö och mycket kallt. Dagen före hade jag hållit avskedspicknick med mina vänner i det varma Nice, berättar Boryana och sticker inte under stol med att det var en ganska chockartad kontrast.

Ville göra teater
Efter att småningom ha fått fotfäste på Åland, studerat svenska på högskolan och på Medis föddes tanken på att hon genom sin gedigna teatererfarenhet kunde ha något att ge också i det åländska teaterlivet. För den som kommer till ett nytt samhälle utifrån är det ändå inte så lätt att få den möjligheten.
Chansen att göra något med barn på Åland fick hon genom Grete Sneltvedt och teaterföreningen LumparLab som gjorde det möjligt att få stöd för projektet från bland annat Svenska folkskolans vänner, Konstsamfundet och Ålands kulturdelegation. Men själva projektet har Boryana jobbat med på egen hand.
Hon bjöd in skolor och fick kontakt med fritislärarna i Ytternäs skola i Mariehamn och i Hammarlands skola och kom i gång med arbetet. Under hösten har en grupp med 7-8-åringar arbetat i Ytternäs skola och en blandad grupp med 7-12-åringar i Hammarlands skola.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm