DELA

Godby-elever på musikal med presidenten

Röd matta, facklor och fotoblixtar. Sjutton elever från Godby högstadieskolas klass 9 A fick vara med på urpremiären på musikalen ”Play Me” på Svenska Teatern i Helsingfors.
GHS-niorna såg premiärföreställningen tillsammans med presidenten, kulturministern och en lång rad andra inbjudna VIP-gäster. (Eleverna från GHS tillsammans med president Tarja Halonen och kulturminister Stefan Wallin.)
– Skådespelarna var jätteduktiga även om handlingen kanske inte så märkvärdig, säger Fanny Sjögren som är en av de elever som var med på världsurpremiären förra veckan.
Hon tyckte också att musiken i musikalen var häftig och betecknar hela teaterbesöket som en stor upplevelse.
Ingen av eleverna hade tidigare besökt Svenska teatern.


Mötte presidenten
Som en extra bonus under teaterbesöket fick eleverna från Godby högstadieskola också möjlighet att träffa kulturminister Stefan Wallin och president Tarja Halonen.
James Nyman, som var med som lärare, berättar att man fick möjlighet att skaka hand med presidenten och samtala med henne när hon var på väg tillbaka till sin loge efter pausen.
– Hon gav sig tid att samtala med oss en stund. Hon frågade vad vi tyckte om föreställningen och berättade att hon ju varit på Åland på sommaren och sett operan ”Joel” i Alandica Hon frågade också om eleverna tyckte att Helsinforsdialekten var svår att förstå.
Enligt James Nyman kunde man också spana in en hel del andra kändisar på föreställningen, bland dem Joe Labero som i höst kommer till Åland på sin Finlandsturné.


En profilresa
Studieresan till Helsingfors där, förutom James och de 17 eleverna, också ett par föräldrar deltog var en så kallad ”profilresa”, ett studiebesök som man samlat in medel för sedan 2007. James Nyman berättar att han i våras tog kontakt med David Lindström, informatör på Svenska Teatern, om ett teaterbesök i samband med resan.
– Lindström berättade då om den kommande premiären på ”Play Me” och lovade ordna med biljetter.
– Enastående, säger James Nyman när han för egen del skall karakterisera premiärföreställningen av ”Play Me”.


Riksdag och radio
Utöver teaterbesöket hälsade GHS-klassen också på i riksdagen där de visades runt av Britt-Inger Wahe från Ålandskontoret och även fick träffa riksdagsman Elisabeth Nauclér som berättade om riksdagshuset och om riksdagens arbete.
– Vi gjorde också ett besök på Radio- och tv-centret i Böle där vi visades runt av Sixten Westerby och fick titta in i både Radio Extrems och Radio Vegas studior.
Utöver detta hann man med ett besök på Arabias porslinsfabrik under det givande tredagarsbesöket i huvudstaden.

JAN KRONHOLM