DELA

Glada skolmusikanter vällder in

Rader av bussar väntade utanför färjterminalen i Mariehamn när mängder av barn strömmade ut ur färjorna i går. Några med instrument på ryggen, andra endast utrustade med en välljudande stämma.
Skolmusik 2010 har nu dragit i gång.
Den som åkte Viking lines Amorella eller Isabella i går på eftermiddagen kunde knappast undgå att ana att något speciellt var på gång. 1.500 barn och unga från hela Svenskfinland hade nämligen intagit fartygen för att ta sig till Skolmusik 2010 på Åland, ett evenemang med totalt 4.500 deltagare. Resten av icke-ålänningarna anländer i dag.
Från Minervaskolan i Helsingfors kom flera klasser och de började sin resa med att samlas vid skolan redan klockan fem i morse.
Har ni övat på vägen hit?
– Nej vi har övat ända sedan julen så nu får det räcka, säger Dante Ra.
Vad ska ni sjunga?
– En låt från Nya Zeeland. Den är på maori och vi gör rörelser till, säger Maria Forsman.
Barnen är inte ett dugg nervösa utan tycker bara att det ska bli roligt. Dante har varit på Åland förut och tycker att det ska bli roligt att vara i Mariehamn.
Barnen kommer att övernatta i skolor och idrottshallar runt om på Åland. Några familjer erbjuder även sovplatser i sina hem.
Deltagarmässigt är Skolmusik det största evenemang som hållits på Åland. Några av konserterna är öppna för allmänheten, bland annat Dan Bornemarks och Trio Trams konsert i kväll, torsdag. De två festkonserterna i Islandia kl 15 och 18 på fredag, liksom den stora avslutningsfesten på Mariepark på fredag kl 19-23 välkomnar även de allmänheten.

TANJA LÖNNQVIST