DELA

Gerpla Drive på liv och död

Teater
”The Gerpla Drive”

av Arn-Henrik Blomqvist, löst baserad på Halldór Laxness roman Gerpla. En kämpasaga
På scenen: Jonas Kippersund (No), Oskar Silén (Fi) och Thorey Sightorsdottir (Is)
Regi: Arn-Henrik Blomqvist (Ål)
Musik: Leif Jordansson (S)
Animation: Christian Lindblad (Fi)
Ljus: Arni Baldvinsson (Fä)
Premiär: Alandica den 16 april. Spelas den 16 och 17 april

Våld, lust, hämndbegär och död, allt man brukar förknippa med hjältesagan som genre, finns med i denna ”roadmovie genom Norden” som Kompani Nord bjuder oss på i sin nya och samtidigt mig veterligen första pjäs.
Gruppen är en samnordisk ensemble, och som regissör för och författare till The Gerpla Drive står den erfarne Arn-Henrik Blomqvist. Skådespelare och andra medverkande kommer från olika håll i Norden, och gruppen är på väg på turné i Island, Färöarna, Norge, Sverige och Finland. Urpremiären sker dock i Mariehamn.

I pjäsen, som till en del bygger på den isländske nobelpristagaren Halldór Laxness roman Gerpla. En kämpasaga från 1952, möter vi tre hjältar – eller ska vi kanske snarare säga antihjältar? Det är den behärskade och sammanbitne finnen Ville, enligt sig själv en sann humanist, men i verkligheten en man uppfylld av hämndbegär, den jovialiske norrmannen Lars, familjefar och förment framgångsrik businessman, och slutligen den mycket mystiska isländska kvinnan Isabella.

De är alla vinddrivna existenser som på olika sätt nått vägs ände i sina liv. Nu kommer de mer eller mindre ofrivilligt samman för en resa genom Norden i en gammal Volvo. Det är en vildsint, dråplig, oerhört komisk och emellanåt sorglig resa vi får följa med på. Resan försiggår inte enbart i geografin, utan den för även personerna tillbaka i det förflutna och själsligt in i dem själva.
Personerna är alla till en början hjältar i sina egna livshistorier. De hyser grandiosa föreställningar om sig själva och sina liv. De upprepar sina förljugna självbilder som mantran: är de inte filmstjärnor eller självgoda idealister, som kommit till insikt om hur saker och ting verkligen är, så är de åtminstone fantastiska familjefäder med underbar fru och fina barn.

Läs hela recensionen i dagens Nya Åland.

Petra Johansson Pirholt