DELA

Ger stort körverk på palmsöndagen

Ett både mäktigt och vackert, men hos oss ganska okänt, körverk. Så kan man beskriva John Steiners Crucifixion som Kaj-Gustav Sandholm sätter upp med Oratoriekören i Jomala kyrka på palmsöndagen, den 28 mars.

Crucifixion (Korsfästelsen) är ett mycket känt verk i Storbritannien men det är nu första gången som det ges i sin helhet på Åland och också första gången som det överhuvudtaget tas upp i Borgå stift, berättar Kaj-Gustav Sandholm.
– Jag har under årens lopp velat ge någon passion, men både Matteuspassionen och Johannespassion är så omfattande verk för kör och stor orkester att det skulle vara svårt att ge dem här. Crucifixion som är skrivet för kör, två solister, och orgel är då ett möjligt alternativ.


Långfredagsmusik
Sandholm berättar att han fick upp ögonen för verket när han fick en brittisk inspelning som honorar för en artikel som han skrev i tidskriften Resonans.
– På långfredagsmorgnarna hade jag tidigare ofta lyssnat till Matteuspassionen men sedan jag fick skivan har Crucifixion blivit min långfredagsmusik.
Snart föddes också tanken på att ge verket på Åland och Sandholm hade redan smått börjat öva iför ett uppförande med Mariehamnskvartetten och Flera röster när han blev sjuk 2004.
– Jag hade tänkt ge verket de tre år jag hade kvar i tjänst men det kunde inte genomföras. Nu när jag igen är i tjänst och vikarierar som kantor i Jomala församling ville jag ta upp verket här i stället, med Oratoriekören.

Läs mera om verket och de medverkande i torsdagens Nyan. Cricifixion ges på söndag kl. 18. Entrén är fri.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax