DELA

Ger gamla skåp nytt liv

Sinikka Siekkeli tar från det gamla och rustar upp till det nya. Genom tidsödande arbete får hon de mest förfallna skåp att sjuda av liv.
Kyrkslättbon och målaren Sinikka Siekkeli ställer just nu ut sina nygamla skåp på Skeppargården Pellas vind i Lemland Granboda.
Ledordet är återanvändning.
– Jag vill inte köpa något. Återanvändningsidén tycker jag är oerhört viktig i och med den här slit och släng-mentaliteten som råder i världen. Vi bör ta tillvara på det som finns i stället för att köpa nytt.

Ska hålla i sekel
Skåpen får Sinikka från släkt och vänner eller så finner hon dem i containrar. Hon tar hem dem och börjar med att rengöra varje yta med tallsåpa och vatten. Sedan ska skåpet torka innan det är dags att restaurera eventuella skador och andra defekter.
Sedan börjar dekormålningen.
– Det tar evigheters lång tid. Men jag vill att de ska hålla i 100 år utan problem.

Traditionell teknik
Målningstekniken är den traditionella med linoljefärg. Bildmotiven är förankrade i traditionen från renässansen fram till i dag och dekoren går runt hela möbeln, såväl på sidorna som över lådorna.
– Det ska föra tanken till illusionen. Till en typ av lönnskåp, säger Sinikka.
Samtliga byråer och ett uppställt köksbord med stolar är tillverkade på 20-talet fram till 60-talet. Målningarna varierar från exotiska bilder på papegojor till grå-vita illusionistiska mönster. Till skåpen hör en matchande spegel och passande keramikskålar tillverkade av keramikern Ritva Salmi.
Idén att göra lerkärl med samma motiv som skåpen fick Sinikka för cirka ett år sedan. Ritva hoppade på och under första utställningen tillsammans blev skålarna en försäljningsframgång.

Fundera först
Skåputställningen på Pellas pågår till och med 22 augusti. Under vernissagen i söndags kom det cirka 50 personer. Responsen var jättebra, säger Sinikka och berättar hur folk brukar reagera när de ser hennes verk.
– Först säger folk oj, sedan hmm, sedan blir de kära och sedan köper de, säger hon och tillägger att hon alltid råder kunden att gå hem och fundera noga först över var de tänkt placera möbeln.
Trots att Sinikka målat hundratals skåp har hon bara ett enda som står hemma i hennes egen kammare.
– Det räcker att ha något enstaka som påminner om vad man gör. Mer behövs inte, man omges av sin egen konst hela tiden som det är.
Ett av hennes skåp uppe på gårdsvinden är i klara Ålandsfärger med mycket rött och blått, bara det gula fattas. Men någon inspiration från Åland nekar hon till att hon fått. Än i alla fall.
– Det tar tid innan jag hinner se hur livet är här, säger hon.

Cecilia Lindvall