DELA

Genom 100 år av åländsk teater

1914 bröt första världskriget ut. Det tsaristiska Ryssland stod inför sina sista dagar.
Det var då, för 100 år sedan, som Teaterföreningen i Mariehamn grundades.
På lördagen hölls öppet hus med anledning av jubiléet. Elever från teaterskolan uppträdde både med korta nyskrivna scener och annat som bearbetats till ett passande format.
– Många tror att vi är så märkvärdiga, men vi är alldeles vanliga människor som gillar teater som andra gillar fiske eller jakt, säger Maria Mäntylä som visar runt i teaterlokalerna på Stadshuset i Mariehamn.
Mycket har hänt under de 100 åren. Från början var utrymmena större, men stadens arkiv växer och har ätit upp en del, som sittplatserna vid teknikernas balkong. På balkongen har många skådespelare stått och väntat på sin entré medan de sett pjäsen nere på scenen.
– Regissörerna står här och svettas under premiärerna när de inte längre kan påverka pjäsen, och kanske har det runnit ned ett och annat stärkande också, säger Mäntylä.
Korridoren från balkongen mot logerna och entréerna till scenen kallas för den gröna milen, som i filmen där dödsdömda fångar måste gå sista biten till galgen.
– Här vankar vi fram och tillbaka och koncentrerar oss. Skådespelarna rabblar repliker och andra sjunger upp. Teknikerna springer här också, men har lärt sig att om de stör oss kan de få en rak höger, berättar Mäntylä.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson