DELA

Gästspel av Fröken Julie på Kumlinge

Nu får den som missade vårens kritikerrosade föreställning ”Fröken Julie” på Alandica en ny chans.
Teater Alandica gästar Kumlingedagarna på lördagen med två nygamla föreställningar.
I det fransk-klassicistiska strindbergska triangeldramat ”Fröken Julie” ryms både relationer och samhällsklasser, våld och kärlek. Nyans recensent Patrik Dahlbom ger föreställningen fulla poäng och skriver bland annat den ligger ”Så nära mörkrets hjärta man kan komma. Och ändå känner åskådaren sig märkligt stark.”
Lördagens två föreställningar på Vikingalid blir sommarens enda gästspel på Åland.
– Det har funnits intresse både från svenska och finska sidan och på andra ställen på Åland, men mer än så här hinner vi tyvärr inte, säger regissör Robert Liewendahl.

Mindre format
Manus, regi och ensemble är desamma som tidigare, men på det scenografiska planet blev man tvungen att göra vissa justeringar.
– Scenen är mindre och det blir därför mer fokus på köket, men det är ju också där allt händer.
Också det mindre scenformatet passar bra just till den här föreställningen.
– För Strindberg och fransk-klassicismen handlar teater om tidens, rummets och handlingens enhet.

Jean och Julie
Fröken Julie handlar om den förbjudna romansen mellan grevens dotter miss Julie (Petronella Wester) och hennes betjänt Jean (Jonas Danielsson).
Huvudrollsinnehavare Petronella Wester får i helgen ställa om sig från barnteatern ”Pippi Långstrump” på Bentes, som har premiär måndagen efter, mot den strindbergska tragedin på Vikingalid.
Jonas Danielsson som spelar betjänten är annars engagerad i Kobbaspelen och tredje huvudrollsinnehavaren, Gun Sjöroos i rollen som kokerskan Kristin, får byta om från kråkdräkten i åboländska sommarteatern Mamma Mu.
”Fröken Julie” spelas klockan 13.30 och 19.00 på Vikingalid i samband med Kumlingedagarna som pågår på lördag och söndag. Arrangör är ungdomsföreningen Hembygdens väl. Föreställningarna är anpassade till färjtidtabellen.

Sara Othman