DELA
Foto: Stefan Öhberg

Gästhemmet som enar Föglöborna genom generationer

Gästhemmet Enigheten drivs av Föglö hembygdsförening.

I år har en ny bastu byggts och i dagarna målades tingshuset.
Strandbastun har byggts under vintern, och när Nyan besöker Enigheten städas den för första gången. Säsongens första besökare var en busslast elever från Helsingfors. De besökte Föglö under de första sagolikt varma dagarna i maj och bastuns närhet till vattnet och Enighetens egen brygga kom väl till passa: alla elever badade.

Hela området har planerats av arkitekt Gunda Åbonde-Wickström, och i byggnadsplanen fanns både bastu och brygga. Bastun har varit prio ett efter bryggan.

– En bastu har funnits på precis samma ställe tidigare. På bilder från tidigt 1900-tal finns samma träd som i dag står intill bastun, säger hembygdsföreningens ordförande Eva Nyberg.

Bastun är ett sätt att uppgradera gästhemmet.

– Vi kan inte göra så mycket för att modernisera rummen enligt de förväntningar som nutida gäster förväntar sig. Vi måste förhålla oss till att området är k-märkt och kan till exempel inte dra in vatten på rummen.

Toaletter, duschar och ett pentry finns i ett servicehus på området. De står i tur men renoveringen får vänta ett tag. Vid stranden finns också ett nybyggt grillhus.

– Grundplåten till bastun kom från ett arv som föreningen fick efter vår mångåriga medlem Majlis Söderman. I övrigt har vi tömt alla konton.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!