DELA

Galleristerna har ordet

Hur driver man ett galleri i Mariehamn? Köper folk några tavlor?
Nyan förde samman Carita Roman, innehavare av Galleri Skarpans, och Barbro Avellàn, innehavare av Galleri Fäktargubben för att prata konst och konkurrens.
Hur länge har ni haft galleri?
Carita Roman: I snart fem år.
Barbro Avellàn: I nitton år. Jag firar tjugoårsjubileum nästa höst. Den tidigare Fäktargubben där jag jobbat gick i konkurs och jag köpte mig helt enkelt arbete genom att starta på nytt.
Carita Roman: Vi har båda tagit över befintliga gallerier. Jag har jobbat med försäkringar i trettio år men alltid haft ett konstintresse och sprungit på alla utställningar på Skarpans. Visst kändes det som en stor utmaning då jag själv tog över, men med facit i hand var det lyckat.
Hur ser er vardag ut?
Carita Roman: Jag sköter hela verksamheten, från att se till att det är städat till att ta alla beslut. Till min vardag hör också att se till att galleriet har utställare och att det finns konst i butiken. Det kommer ofta in konstnärer i butiken och visar sina alster. Det jag gillar mest med galleriet är att jag aldrig vet hur dagarna ser ut och vem jag får träffa. De som kommer har ofta samma intresse som jag och ibland kan vi ha rakt motsatt åsikt om en målning.
Barbro Avellàn: Då jag öppnar butiken vid lunchtid ser jag först till att den är snygg. Sen tar jag kontakt med alla som jag funderat på under natten, jag har alltid en lång lista i bakfickan. Jag tar kontakt med leverantörer, kompletterar varulagret och kontaktar eventuellt konstnärer och hantverkare.
Hittar folk till er?
Barbro Avellàn: Fäktargubben har ju funnits så länge, de flesta verkar nog ha hittat hit. Först var Fäktargubben enbart hantverksbutik, det var först 1989 som galleriet öppnade.
Carita Roman: Det händer fortfarande att någon kommer in och säger att de aldrig varit på Skarpans förut, men de flesta känner till stället. Nu då jag visar segelfartyg hittar en ny kundgrupp till galleriet, så det gäller att ha ett brett utbud.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson