DELA

Fyra fullspäckade dagar med Vera i Alandica

Åländska urpremiärer och en smyg-förhandsvisning i världsklass bjuder årets Vera-festival på. Därtill en hel drös med andra aktuella dokumentärfilmer i toppklass.
Det var inte utan stolthet som filmklubben Chaplins styrelse i går kunde presentera programmet för den tolfte festivalen, 11-14 mars. Nu med Alandica som ny arena. (På bilden festivalarragörerna Pia Rothberg-Olofsson, Per-Ove Högnäs och Ben Johans.)
Pirjo Honkasalo är i dag en finländsk dokumentärfilmare i absolut toppklass, men också en stor vän av Vera-festivalen där hon som den enda har hemfört två Vera-statyetter för bästa film. Nu blir Vera först med att visa hennes nya ”Ito”, en film där hon följer en ung buddistmunks liv och sökande i det nutida Japan.


För ”inbjudna”
– Filmen kan inte ha premiär här och den får inte recenseras men Pirjo har velat att vi ändå skulle få en smyg-förhandsvisning för inbjudna, berättar Ben Johans.
Det betyder också att man inte kan släppa in andra än filmklubbens medlemmar på visningen.
– Men vi kommer att göra det enkelt för den som vill att bli medlem, lovar Johans.
– Pirjo Honkasalo kan den här gången inte själv komma till Mariehamn och festivalen men Miika Mölkki, översättare av japansk lyrik och manusförfattare till filmen medverkar, berättar Pia Rothberg-Olofsson.


Om Farah Diba
Som Nyan tidigare noterat kan Vera också visa Nahid Perssons omtalade ”Drottningen och jag” som nyligen var öppningsfilm vid filmfestivalen i Göteborg. Filmen handlar om shahhustrun Farah Diba och Iran.
Nahid Persson, som tidigare medverkat i Vera, har haft stora framgångar också med tidigare filmer och vunnit både en guldbagge och Bo Widerbergpriset.


Internationellt
Bland uppmärksammade internationella dokumentärer som skall visas på Vera finns också Kief Davidssons ”Kassim the Dream” som handlar om en ugandisk pojke som kidnappas som sexåring och tvingas bli barnsoldat i rebellarmén. Han lär sig boxas och hoppar senare av i USA dit han kommer med det ugandiska boxningslandslaget. I filmen skildras bland annat Kassims kamp för att få göra ett återbesök i sin hemby i Uganda.
Spännande stunder utlovas i den australiensiska dokumentären ”Solo” av David Michod och Jan Peedom. Den handlar om Andrew Mc Auklys 1600 kilometer långa, strapatsrika, ensampaddling i kajak från Australien till Nya Zeeland. Filmen beskrivs som ”ett anmärkningsvärt dokument över mänsklig passion och vanvett”.
Nina Hedenius ”Naturens gång” och Mikael Kristenssons ”Ljusår”, båda utsedda till årets bästa svenska film hör också till guldkornen i Vera-programmet.


Eckerö-Elvis
Liksom under tidigare festivaler viks inledningsdagen, onsdagen, för åländsk film och här bjuder man bland annat på urpremiären på Johan Karrentos och Pauliina Punkkis ”Grace Åland” som handlar om Eckerö-Elvis, Ronald Karlsson som tillsammans med hustrun Sirpa driver turisthotellet ”Grace Åland”, där Ronald alltemellanåt uppträder som Elvis. Filmen är producerat för den finlandssvenska televisionen, FST5.
Urpremiär är det också för ”Videoschlager”, en kortfilm av Karrento, Punkki och Marc Svahnström.
Samma kväll är det även urpremiär på Barbro Björkfelts ”Äventyr i denna kropp” som är ett personporträtt av sjömannen John Vikström på Kökar, även det en FST5-produktion.
Man har fått med en äldre produktion, Karl Sahlgrens ”Marknadsresan” från 1968 som skildrar en färd från Åland till strömmingsmarknaden i Helsingfors. Den åländska kvällen inleds med Mikael Wahlbergs bildspel från Kökar åren 1970-1976 som väckte stor uppmärksamhet när det nyligen visade på Kökar.


Kärnkraftsdebatt
Utöver ett filmseminarium ryms ett kärnkraftsseminarium ”Åland i kärnkraften skugga” med. Det bjuder bland annat på inlägg av den svenske geologen Nils-Axel Mörner, som till festivalen kommer med en bok i kärnkraftsfrågan på PQR-kultur, och av aktiva kärnkraftsmotståndaren och debattören Ulla Klötzer. Skådespelaren Matts Stenlund medverkar med en nyskriven monolog.
Vera bjuder också i år på filmtävlingen Ung Verafilm med visningar och prisutdelning på lördagen.
– Intresset verkar vara stort i år. Vi har redan fått in ett femtontal bidrag, flera av dem från unga åländska filmare, säger Per-Ove Högnäs.


Alandicapremiär
Alandica är platsen för årets Vera. Detta på grund av att det på hösten såg ut som om renoveringen av Savoy skulle ha kommit i gång tidigare än vad som nu ser ut att bli fallet. Inom Chaplin är man dock inställd på att återvända med Vera till biografen så snart det blir möjligt.
– Naturligtvis skall vi göra det, säger Per-Ove Högnäs.
Hela festivalprogrammet och annan information kan man finna på festivalens hemsida under adressen http://www.vera.aland.com.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax