DELA

Fullt på Pellas för sjöfartsskrivare

Gränsen mellan skönlitteratur och det dokumentära är inte skarp.
Kring det talade författaren Ulla-Lena Lundberg på den första sjöfartslitteraturdagen på Pellas skeppargård i Lemland i går.
– Vi skönlitterära författare har rätt att skriva om allt vi inte vet. Och det är en fantastisk frihet, sade Ulla-Lena Lundberg.
– När jag skriver skönlitterärt är jag som gud som råder över liv och död.
Man måste inte ha gått på vetetraden till Australien för att skriva insiktsfullt om vad sjöfart är och vad det betytt för Åland.
– Vad visste Shakespeare om Verona? Vad visste Dante om helvetet, frågar Lundberg publiken i den fullsatta salen på Pellas skeppargård.
Svaret är väl ”inte mycket”. Men det spelade ingen roll för de var goda författare och ”Romeo och Julia” och ”Infernot” gick till historien.
Men hon hyllar författare som skriver skönlitterärt om sjömanslivet på ett både korrekt och insiktsfullt sätt. Joseph Conrad, mest känd för romanen ”Mörkrets hjärta”, hade ett förflutet som sjökapten Han var mästare på att beskriva fartyget som ett slutet rum, en värld för sig.
Ett annat exempel är när åländske skeppshistorikern Göte Sundberg var inbjuden till Harry Martinson-sällskapets möte på Åland och då talade om Martinson som eldare på fartyg.
I det talet hörde hon ”en total förståelse” för Harry Martinsons liv som sjöman.
Den sjöfartsutveckling som Ulla-Lena Lundberg beskriver med start i romanen Leo känner hon igen när Göte Sundberg presenterar sin nya bok ”Skeppsbyggeri och sjöfart i Skarpnåtö”. Sjöfararnas historia är en om driftigt folk som kommer upp i världen utan att ha en bas i markägor.
Att Ulla-Lena Lundbergs litteratur haft en djup effekt på många läsare vittnade Ålands sjöfartsmuseums chef Hanna Hagmark-Cooper om. När hon var yngre hade hon inga planer på att återvända till Åland efter studierna. Men en dag hade hon Lundbergs ”Leo” med sig som läsning. När hon läst ut boken mötte hon en bekant – och då brast hon i gråt.
– För första gången i mott liv vet jag var jag har mina rötter, sade hon till sin vän.


Värnar om kulturarv
Hagmark-Cooper talade om sin doktorsavhandling om åländska sjömansfruar. Marinarkeologen Marcus Lindholm talade om båtvrak i Lumparland och Bengt Häger berättade om hur det var att växa upp som fyrvaktarbarn.
– Den här litteraturdagen visar att föreningen Pellas värnar om vårt kulturarv, konstaterar Göte Sundberg.
Biblioteks- och kulturnämnden i kommunen var medarrangör.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax