DELA

Fullsatt på världsurpremiär i Alandica

Världsurpremiären på filmen ”Capturing the moment” skedde inför fullsatt sal i Ålandica i dag, fredag. Premiärpubliken fick följa högstadieungdomar från fyra länder: Frankrike, Österrike, Turkiet och Åland/Finland från morgon till kväll. Filmen visas också i kväll på Åland 24 med start 19.30, 20.30,. 21.30, 22.30 och 23.30.
I dagens Nyan berättade vi mera om filmprojektet som ingår i ett EU-stött Comeniusprogram för internationellt utbyte. Ungdomar från Fyra länder, på Åland Godby högstadieskola, har samarbetat under ett par års tid och den 4 juni i fjol filmades materialet för ”Capturing the Moment” samtidigt i alla fyra länderna. Senare träffades man i Österrike och gick igenom filmmaterialet och på Åland har Christian Stormbom hjälpt till med efterproduktionen.
Den stora premiärpubliken i Alandica följde intresserat med visningen och sparade inte på de spontana applåderna.


Svängig musik
Men man har inte bara sysslat med film inom projektet. Föreställningen i Alandica inleddes med att en stor kör bestående av alla deltagare, under ledning av Laurent Boer från Frankrike, sjöng filmens ledmotiv ”Every Day” i en svängig version med inslag också av rapgrupper från de fyra länderna.


Knyta kontakter
Vicelantrådet och kulturministern Britt Lundberg framförde landskapets hälsning och poängterade de ungas förmåga att knyta kontakter och finna vänner över gränserna. Nina Eskola från Centret för internationell mobilitet där också Comenius-programmet ingår hälsade också och berättade att mer än 200 skolor och över 3.500 elever och lärare i Finland deltar i liknande utbytesprojekt varje år. Marianne Rangsten, rektor för Godby högstadieskola välkomsttalade.


Utställningar
Utöver filmen kunde premiärpubliken också bekanta sig med de utställningar som eleverna arbetat fram. Nyan berättade om arbetet med utställningarna i fredagens tidning. Skolor runt om på Åland var inbjudna och allt också öppet för allmänheten.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax