DELA

Frustande skaparglädje med miljön i fokus

En explosion av former, färger och material – allt med syftet att peka på och varna för den pågående förstöringen av naturen och miljön på jorden.
Ålands lyceums vårsalong har i år temat hållbar utveckling.
”Vårsalong 2008” visades för pressen i går. I kväll tisdag är det vernissage klockan 18.30-20.00 då också konstnärerna själva medverkar.
Det ska sägas genast: Ta god tid på er när ni tittar på konstverken. Läs det som finns att läsas, studera material och komposition. Bakom alla verk finns en tanke – ungdomarnas egna tolkningar av världen vi lever i., tolkningar som de gärna delar med sig av.

Gamla lampglober
I många verk återkommer en glob. I sitt tidigare liv tjänstgjorde globerna som lampkupor ute på skolgården, men nu får de gestalta helt nya saker.
Christa Nikula har strimlat sin glob som när man skalar äpplen.
– På den ena sidan tänkte jag göra den fina sidan av jorden som stegvis går över i den mörka sidan, det mörka samhället, beskriver hon.
Tänker man som ung i dag mycket på klimatförändringen och på att framtiden kan se dyster ut?
– Jag är uppvuxen i en familj där vi tänker på sådant. Jag tror att det går att göra något åt klimatförändringen.

”Gladkula”
Också Oona Pipping har använt sig av globen. Hennes verk är korallerna i havet, upplysta underifrån.
– Jag har snorklat i hav med koraller, levande koraller. Jag har inte sett sådana som är förstörda.
Dan Westin har gjort en ”gladkula” av sin glob.
– Vi måste ta hand om vår planet, annars tar skräpet över och börjar skada oss. Därför kravlar min gladkula upp ur soplådan, beskriver han sin gula glada skapelse.

Ta tåget!
Johan Nordas har gjort ett långt tåg av klossar sammanfogade av kätting. På klossarna finns texten ”För att se framtidens problem, se bakåt på det förflutna. Ta tåg i stället för flyg!”
På väggen projiceras levande bilder av alger och växtlighet i havet. Bildspelet har gjorts av Monika Jansson och har lånats enkom för utställningen.
Också arkitekturen finns representerad på utställningen. Janne Lindblom och Stefanie Björkman har gjort skalenliga ritningar till flera fina småhus, ekologiska förstås – en strandbastu med brygga och en friggebod med växthus och kompost.
Det gäller att anpassa livet till en ny form av boende, är tanken bakom verken.
Akrylmålningar, akvareller, fotografier, collage och serier – alla möjliga slags tekniker ryms med på expon.

Diplomarbeten
Också ett par diplomarbeten – gjorda av studerande som gått alla de tio kurserna inom det estetiska programmet och som planerar att söka till konstrelaterade utbildningar – har bedömts. Stefanie Björkman har planerat trädgårdsutsmyckning i betong för en tomt i Finström Vandö, Oscar Wasström har gjort en trampbil på temat transport och Matilda Fyrqvist en klänning, tänkt för många olika yrken samt med praktisk transportväska.
– I slutarbetet paketerar studerandena ihop sitt skapande och inventerar både tecknings- och materialmässigt var man står som 18-19-åring, berättar bildkonstlärare Olle Törnqvist.

Årets skörd
Lyceets estetiska linje omfattar drama, teater, musik och bildkonst. De utställda verken, sammanlagt 50-60 stycken, har kommit till enbart under detta läsår.
Bildkonstkurserna består av en obligatorisk introduktionskurs samt grundkurser i teckning, måleri, skulptur, design, arkitektur, mediakunskap och konsthistoria samt den avslutande diplomkursen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax