DELA

Frimodiga unga på Noaks ark

Fyrtio unga från nio åländska kommuner hade i torsdags kväll premiär på barnmusikalen ”Noaks ark” i S:t Görans kyrka i Mariehamn. En uppsättning i regi av Julia Westerberg och med musikinstudering av Anders Laine.


Den bibliska berättelsen om Noaks ark är en berättelse som de flesta känner till, lätt att gestalta. Därför är den också ett tacksamt tema för en musikal med barn. Det har gjorts flera barnmusikaler på temat och åtskilliga fristående sånger. Den uppsättning som Anders Laine och Julia Westerberg nu skapat bygger på texter hämtade ur olika produktioner, till musik som sträcker sig från visa till pop och svängig boogie-woogie.


Entusiasm
”Frimodigt” har jag skrivit och strukit under dubbelt i mitt anteckningsblock. Julia Westerberg och Anders Laine har en förmåga att entusiasmera barn- och unga. De fyrtio medverkande barnen fungerar både som en helhet och som individuella aktörer med stark känsla för det gemensamma i sången och dansen. Utöver Noak och Noaks hustru är det djur av alla de slag: kängurur, giraffer, katter, åsnor, elefanter: ”Djur med olika färg och figur.”
Det är fart och fläkt över det hela och den levande musiken med Anders Laine vid pianot och gott stöd av de andra musikerna ger den känsla som aldrig kan åstadkommas med inspelad musik.


Både lek och allvar
Det är lek och glam när djuren finner varandra på arken men också tänkvärda ord emellanåt. ”Utan jord och gräs är vi döda”, utropar djuren när arken rider ut en svår storm och Noak och alla djuren ber Gud om hjälp i nöden.
Men så bryter solen genom molnen och snart ser man berg och skogar igen. Vattnet sjunker undan och äventyret, prövningen, är över: ”Vi klarade det!”.
Det är en föreställning på bara en dryg halvtimme, men en som man blir glad av. När vi den här kvällen kommer ut från S:t Görans kyrka är det kallt. Vi ser till och med snöflingor virvla i aprilkvällen. Men ändå är stegen lätta.
Arrangörerna skall också ha ett särskilt tack för att man inte höll någon audition inför musikalen utan välkomnade alla som ville vara med. Just så skall man arbeta med barn!


De var med
De medverkande unga aktörerna var: Walter Aaltonen, Albin Ahlskog, Malte Ahlskog, Emilia Alm, Stella Andersen, Alexander Andersson, Elin Blomberg, Linnea Eriksson, Emma Eriksson, Jennifer Hagström, Ebba Hallbäck, Cajsa Hallbäck, Felicia Holmberg, Filippa Holmberg, Ann-Sofi Häggblom, Ida Jonsson, Desiree Karlsson, Jorunn Lavonius, Iris Lindholm, Elin Lindqvist, Tova Lindqvist, Sophie Liljeberg, Calle Lönngren, Erik Lönngren, Ina Mattsson, Nadja Nummelin, Sigrid Petterson, Nick Sjöholm, Ellen Smulter, Julia Snällström, Ida Sundström, Matilda Svenblad, Rebecca Svenblad, Jacob Söderman, Sandra Söderman, Joacim Toivonen, Sara Trondh, Nora Verazza, Isac Wasström och Inessa Witting.
Till premiären kom en fulltalig publik och det ges några chanser till att uppleva musikalen: i kväll, fredag, kl. 19 och på lördag kl. 14 och 16. Intäkterna från programbladet går oavkortade till Ålands barnfond.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax