DELA

Frida Jansson Maria i West Side Story

– Det är jättekul. Det var inte svårt att tacka ja.
Det säger Frida Jansson som har huvudrollen som Maria när Norrlandsoperan i vår sätter upp Leonard Bernsteins ”West Side Story”.
Den 6 mars har Norrlandsoperan i Umeå premiär på ”West Side Story”. Det är operans första fullskaliga musikaluppsättning och samtidigt husets största produktion någonsin.
Uppsättningen regisseras av den färgstarke musikal- och operaregissören Staffan Aspegren, som också tidigare arbetat i olika produktioner för Norrlandsoperan.


Ung ensemble
Ensemblen består av ett 40-tal musikal- och dansartister från hela landet. Samtliga är födda på 80-talet och betraktas som ”coming stars” inom musikal- och dansvärlden. I produktionen ingår också elever från utbildningen Musikalakademien vid Strömbäcks Folkhögskola. Norrlandsoperans symfoniorkester står för det instrumentala.
Att Frida Jansson, åländsk sopran som studerar vid Operahögskolan i Stockholm, blev tillfrågad om hon ville göra rollen som Maria tror hon själv att beror på att regissören Staffan Aspegren regisserade den uppsättning av ”Showboat”, vid Sörmlands musik och teater i Eskilstuna, där hon gjorde rollen som Magnolia för ett par år sedan.
– Dessutom är det samma dirigent, Josef Rhedin, i ”West Side Story”, som i ”Showboat”.


Bra motspelare
Rollen som Tony görs av Philip Jalmelid som är sångare och skådespelare, utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. I fjol medverkade han i ”Sunset Boulevard” på Värmlandsoperan och 2008 i ”Jesus Christ Superstar” på Malmöoperan.
Frida säger att hon tidigare inte spelat mot vare sig Philip eller någon av de övriga medverkande men att hon hört en del av dem och träffat dem under den gångna hösten.
– Så jag vet att de är väldigt bra.
Själv börjar du ha en hel del rutin från olika uppsättningar. Har du hjälp av det?
– Jag vet nu vad det går ut på och hur jag fungerar men varje produktion är ny. Jag vet att jag alltid är väldigt nervös men också att jag kan klara av det ändå.


Spännande
Trots att det är opera hon studerar så tycker Frida att det känns spännande att få göra en av huvudrollerna i en så känd musikal som ”West Side Story” och att få göra det på Norrlandsoperan.
– Det är jättekul att få sjunga i ett välrenommerat operahus med en riktig operascen, säger hon.
Efter att under en tid ha satt sig in i musiken och lärt sig texterna börjar föreställningen ta konkret form nästa vecka. Frida tar nu ledigt från skolan för tre månader och åker upp till Umeå där repetitionerna sätter i gång på måndag.
Efter premiären den 6 mars ger man under en dryg månad fem föreställningar i veckan fram till den 12 april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax