DELA

Frida får beröm som Maria i West Side Story

Åländska sopranen Frida Jansson, som Maria, får flera positiva omdömen i de tidningar som hunnit recensera West Side Story som hade premiär på Norrlandsoperan i Umeå i lördags. Uppsättningen som helhet får dock en del kritik. (På bilden Frida och Philip Jalmelid, som spelar Tony.)
– Stora känslor men få överraskningar, rubricerar Västerbottens Kuriren i Umeå.
Recensenten Pierre Martin skriver redan inledningsvis:
– Hjälteparet Tony och Maria gör fina insatser i Norrlandsoperans West Side Story.
Recensenten är dock ganska kritisk till föreställningen som helhet. Han saknar något nyskapande i regissören Staffan Aspegrens nyuppsättning och skriver att den ”faller genom tunn is på ett par viktiga områden” och slutar som ”en ganska vattning historia utan överraskninger”.


Klockrent val
Men han finner en del ljusglimtar, sådant som ”sprider värme och reaktioner”:
– Hos hjälteparet Tony och Maria är känslan av den naiva kärleken mellan Ronja och Birk i Astrid Lindgrens version av den perfekta tragedin nära. Särskilt då sångaren och skådespelaren Philip Jalmelid (Tony) tar de höga musikaltonerna och Frida Jansson med sin operaskolning skiner som mest. Att detta är Jalmelids huvudrollsdebut är svårt att förstå. Lugnet och utstrålningen i kombination med en fasansfullt träffsäker röst lovar stort. Och Aspegrens förstahandsval av Jansson till rollen som Maria är klockrent. De tu, tillsammans med Marias förtrogna väninnor (framförallt Martyna Lisowskas Anita) strålar verkligen i sina sång- och dansnummer.
Martin berömmer också Norrlandsoperans symfoniorkesters insats i föreställningen.


Starka sånginsatser
Anna Östman, som recenserar föreställningen i Västerbottens Folkblad, är genomgående positivare till helheten och också hon berömmer Frida Jansson:
– Operaskolade Frida Janssons starka men samtidigt oansträngda sånginsatser gör att jag saknar ”Maria” på scenen när hon inte är där, skriver hon. Tillsammans med Martyna Lisowska som Anita framför hon bland annat en otroligt minnesvärd sovrumsscen i andra akten. Philip Jalmelids Tony förtjänar också jubel men kanske mer för själva rolltolkningen än rent röstmässigt. När han tar sig an ”Maria” smälter dock all is i Umeå och det blir vår, skriver Östman.


Griper inte tag
I Dagens Nyheter skriver Johanna Paulsson att den starka berättelsen ”inte griper tag på riktigt”.
Hon noterar att Norrlandsoperan har satsat på unga musikalförmågor ”som ofta är bättre sångare respektive dansare än aktörer”.
– Frida Jansson har en rund och fin sopranstämma men känns lite för barnsligt bortkommen ibland. Philip Jalmelid är annars en stabil motspelare med mild röstklang och känns säkrast bland de bärande rollerna, skriver Paulsson.


Föråldrad kvinnosyn
I Expressen skriver Gunilla Brodrej bland annat att ”Scenografin bryter in som färgglada skär i en actionmanga.”.
– Tony (succérösten Philip Jalmelid) kan klättra på väggar, vilket är bra när Maria (glittersopranen Frida Jansson) bor i spetsen av en brandgul pyramid.
Brodrej knyter också an till kvinnodagen:
– Bernstein skrev om grabbarnas gränder i New York i mitten på 50-talet, men den här versionen har ambitionen att vara tidlös, ändå är kvinnosynen hopplöst föråldrad.


Spelas till 12 april
För Norrlandsoperan är West Side Story en verklig storsatsning. Enligt spelplanen ger man nu fem föreställningar i veckan ända till den 12 april.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax